FEST '80 - 83: Dolazak "oskarovca iz Užica" Stiva Tešića, odlazak uvređenog Romana Polanskog...






Panika je zahvatila organizatore Festa 83. kada je, petnaestak dana pre početka, stigao telegram iz Holivuda kojim je čuveni Sidni Polak javljao da svoj najnoviji film "Tutsi" ne može da pošalje u Beograd, jer otvara Berlinski festival! "Tutsi" je za program bio važan, ali problem je bio u kapi na prepunu čašu: u isto vreme, verovali ili ne, za program Festa bilo je potvrđeno svega - 9 filmova

Februar 1983: Vreme neumitno teče, brzinom koju ponekad i ne primećujemo, pa se danas, u zimu 1983. godine, svedocima početnih koraka Festa, čini kao da je juče bio onaj dan, 9. januar 1971, kad je, otvarajući program Festa 71. u tek renoviranoj dvorani bioskopa "Kozara", Milutin Čolić, umetnički direktor i glavni selektor, gotovo snebivajući se rekao: Uvijek je najteže početi... 



FEST 1980: Polanski bježi



Na Festu 80. Milutin Čolić prvi put nije direktor, već član selekcione komisije koja broji sedam članova.

"Vlast" preuzima Ljubomir Radičević, predsednik Izvršnog odbora Festa.

Prikazano je 75 filmova, a gledalaca je jedva nešto više nego prve godine - 110.397.

No, repertoar je odličan (uostalom, uvek je zavisio od svetske produkcije, ne toliko od Festove selekcije):

"Apokalipsa sada", "Mesec", "Bez anestezije", "Limeni doboš", "Kosa", "Manhatan", "Pripremite maramice", "Norma Re"...

Od istaknutih gostiju dolaze američki režiser Martin Rit, pesnik Jevgenij JevtušenkoBernardo Bertoluči, Roman Polanski.

Najveće interesovanje budi ovaj poslednji, ne toliko zbog svog filma "Tesa", već zbog skandala koji je za njegovo ime vezano u Americi.

Tada je izjavio:

- Moja je namera da se vratim u Ameriku i rešim svoj problem, ali u toj zemlji nikad više neću raditi! Mnogo bolje se osećam u Evropi.

Novinari su Polanskog uzaludo očekivali na konferenciji za štampu.

Tek posle jednog časa stigao je glas da je viđen - na aerodromu!

Iz Beograda je pobegao tiho i nečujno, ne javljajući se nikom, i razlog njegovog naglog odlaska nikad do kraja nije razjašnjen.

Govorilo se tada da je bio ogorčen projekcijom za novinare koja je, kao i sve ostale, održana u maloj sali Doma sindikata.

Doista, kvalitet projekcije bio je očajan, i nije nikakvo čudo što je Polanski to smatrao direktnom uvredom i degradiranjem svog dela. 







FEST 1981: Kurosavin telegram



Ni danas se, valjda, tačno ne zna koliko je filmova prikazano na Festu 81.

Nešto više od šezdeset, moglo bi se reći, jer su neki filmovi stizali u poslednjem trenutku, prikazivani su nenajavljeni, gotovo krišom.

Drugi, najavljeni, pak, nisu stigli, između ostalih i "Sjećaš li se Doli Bel" koji je čak uvršćen i u zvanični katalog Festa 81.

Program je prilično beznačajan, no takva je bila i svetska produkcija prethodne godine. 

Festival svečano otvara japanski film Akira Kurosave "Kagemuša - Senke ratnika". 

Najavljeno je da će gala-predstavi prisustvovati i sam Kurosava, ali on je u poslednjem trenutku poslao telegram da je sprečen i, sa tipičnom japanskom učtivošću, biranim rečima poželeo uspeh Festu.

Stabilizacija, gostiju je veoma malo, a među njima teško je naći neko poznatije ime.

Novinari su ogorčeni što se projekcije za njih održavaju u sali br. 5 "Sava centra", gde je platno malo a aparatura nikakva.

U nedostatku drugih senzacija svoje nezadovoljstvo izlivaju preko stubaca štampe.

"Pucaju", opravdano, iz svih "topova".





FEST 1982: Spasiteljka Mirjana



Održan od 5. do 12. februara, Fest 82. otvoren je filmom "Olovno vreme", Margarete fon Trota, supruge znamenitijeg Folkera Šlendorfa ("Limeni doboš").

Film je to o sudbini i misterioznom kraju poznate teroristkinje Gudrun Enslin iz grupe Bader - Majnhof, koja je u samici moćnog zatvora Štamhajm izvršila samoubistvo vešanjem.

Baš kao što su mrtvi nađeni i dvojica vođa frakcije "Crvene armije" Andreas Bader Jan Karl Raspe.

Publika, okupljena u lepom broju na svečanom otvaranju koje je, poslednji put, obavio predsednik grada Živorad Kovačević, bila je pomalo razočarana ovom sumornom pričom kritičkih tonova, jer je očekivala odgovarajući spektakl.

Ali, spektakla i inače više nema - Fest protiče u uslovima skromnosti i stezanja kaiša, a i nedozvoljene nebrige i javašluka, zbog čega je (ponovo) rečeno da je najveći uspeh Festa 82. što je uopšte održan.

Izvršni odbor, operativni organ koji rukovodi celokupnom džinovskom organizacijom priredbe, održao je svoj prvi sastanak tek 24. novembra 1981, jedva dva i po meseca pre početka festivala koji Kan, na primer, priprema svih 365 dana godišnje!

Nastala je neopisiva nervoza i trka, a program je bio takav kakav je mogao da bude.

Ipak, stvar je spasla dobrim delom Mirjana van Blarikom, alijas Mirjana Živković, Beograđanka nastanjena u Holivudu gde drži kozmetičarsku radnju, ali se bavi i novinarstvom.

Ona je uspela da nabavi nekoliko američkih filmova (bilo ih je ukupno 18 od 57 koliko se našlo na programu) najnovije produkcije i dovede nešto uglednih gostiju u Beograd.

Briljirala je nova američka starleta Pia Zadora koja je, sa mužem milijarderom, došla specijalnim avionom noseći svoj film "Leptir".

Pozirala je neumorno, objašnjavajući uz put da se bogato udala iz čiste ljubavi.

Ipak, glavni junak Festa 82. bio je Stiv Tešić, scenarista filma "Četiri prijatelja" i oskarovac, naš Užičanin inače, koji je prvi put nakon preseljenja u Ameriku pre 15 godina došao u Jugoslaviju.





FEST 1983: Drama "Vanzemaljca"



Panika je zahvatila organizatore Festa 83. kada je, petnaestak dana pre početka, stigao telegram iz Holivuda kojim je čuveni Sidni Polak javljao da svoj najnoviji film "Tutsi" ne može da pošalje u Beograd, jer otvara Berlinski festival!

"Tutsi" je za program bio važan, ali problem je bio u kapi na prepunu čašu: u isto vreme, verovali ili ne, za program Festa bilo je potvrđeno svega - 9 filmova!

Ipak, 13. Fest nije bio u znaku svog baksuznog broja.

Na kraju je prikazano 50 filmova, a na novinarskim projekcijama, kao pride, još tri: "Frensis", "Bokerer" i "Katerov način" za koje nije bilo mesta na zvaničnom programu.

Pravu histeriju izazvao je Spilbergov "Vanzemaljac" ("E.T.") zbog koga su kupovani čitavi kompleti u vreme pretprodaje, kad se još uopšte nije znalo šta ti kompleti sadrže, a što je jedan od "noviteta" ovogodišnjeg Festa.

I tu je, međutim, u jednom trenutku došlo do drame koja zamalo da upropasti Fest 83.

Glumica iz "Vanzemaljca", pozvana u goste u Beograd, želela je da sa sobom povede i muža ili ljubavnika, svejedno.

Pošto je politika stezanja kaiša i dalje na snazi, odlučno joj je odgovoreno - ne, muž ne može.

Ona se požalila producentu, a producent je doneo vrlo nervoznu odluku: ne dozvoljava da se "Vanzemaljac" prikaže na Festu...

Napisao: Slavko Lazarević, obrada: Yugopapir (Prolećni AS, februar 1983.)