Ko su 33 najuticajnije ličnosti YU rock scene (2/2): Vrdoljak, Popović, Škarica, Vidmar, Subotić...

Februar 1986: Zahvaljujući supervrednom Saši Stojanoviću, magazin Rock ovog meseca ima ekskluzivne intervjue sa bendovima Lloyd Cole And The Commotions, The Jesus and Mary Chain, Asia, Bronski Beat i Fine Young Cannibals, a posebno je atraktivan njegov razgovor sa članovima grupe The Cult. Ian Astberi tvrdi: "Ne eksploatišemo svoj izgled - nama se sviđaju perle i duga kosa. Kratka kosa mi ne pristaje, verovatno bi svako pobegao kada bi me video sa kratkom frizurom. Nama i meni lično jedino je muzika važna!"... U redakciju je stigla još jedna zanimljiva pisana pošiljka iz Londona: Zlatko Zak Bošnjak poslao je intervju sa dva bivša člana Hanoi Rocksa i jednom bivšom pevačicom grupe Toto Coelo, koji sada čine heavy grupaciju Cherry Bombz... Bebi Dol se vratila u Beograd primamljena ponudom da zaigra u novom filmu Žike Mitrovića. Ona je već imala izvesno filmsko iskustvo kada je prošle godine "pozajmila" glas Sonji Savić u filmu "Život je lep"... Saša Lošić, godinu dana nakon sticanja neverovatne popularnosti u grupi Plavi orkestar, odlučno izjavljuje: "Naša publika nema veze ni sa jednom drugom publikom u Jugoslaviji. To je jedna nova generacija koja traži novog Jugoslovena. To je ona generacija koja nasmiješena fura naprijed, ne osvrćući se nazad, socijalno je zaživjela, ima svoj džeparac - i ima realnu snagu!"... Sa druge strane, Petar Janjatović uspeo je da od urednika "Hita meseca" Mladena Popovića "izvuče" sasvim iskreno priznanje: "Protiv svoje volje morao sam da pomognem formiranju fenomenalne medijske popularnosti Plavog orkestra!" Da li je Mladen ovom izjavom zaslužio da ga Rock uvrsti na listu 33 najuticajnije ličnosti i institucije domaće rock scene?


"Ko sve stoji iza aplauza, tiraža i uspeha Bijelog dugmeta, Plavog orkestra, Bajage i Instruktora, Olivera Mandića, Parnog valjka, Đorđa Balaševića, Valentina, Prljavog kazališta? Muzičari su ti koji uživaju u slavi i porazu, ali u pozadini svega funkcioniše velika mašinerija, jedan sistem o kojem se obično ćuti ili nerado govori, moćni i složeni aparat u senci, snažan isto (ako ne i više) kao i onaj pod reflektorima, top-listama, naslovnim stranama"


OMLADINSKI RADIO 101


Ova radio stanica počela je sa eksperimentalnim radom 4. februara 1984. godine, a zvanično emituje program od 7. maja iste godine. Domaća rock muzika zastupljena je sa oko 30% prostora, a jedina specijalizovana emisija koja se bavi isključivo domaćom rock muzikom je "Yu rock maraton" koju subotom uveče priprema i vodi Goran Bakić, a u kojoj se domaća muzika obrađuje iz najrazličitijih aspekata. Pored gore navedenog, muzičku sliku programa od samog početka kreiraju Silvestar Vrbanac, Željko Sredoja, Ivan Bare i Damir Olujić. Za veliku slušanost ova stanica se izborila, između ostalog, i emitovanjem samo one muzike koju njeni muzički urednici smatraju kvalitetnom, bez obzira na popularnost i komercijalni efekat pojedinih izvođača.


VELIBOR PEDEVSKI

novinar


Fanatik iz Skoplja je poznat po svojoj visini i sposobnosti da se iznenada pojavi tamo gde ga svi očekuju. Poslednjih devet godina vrši presudan uticaj na makedonsku rock publiku, pišući tekstove za časopis "Ekran" i nedeljne brojeve "Nove Makedonije" i nastupajući na radiju. Nema praktično nijedne ličnosti i grupe bitnije za domaću rock muziku koju nije obradio i o njoj pisao. Doprinos bi mu bio još veći da nije izuzetno naklonjen i orijentisan ka avangardnom jazzu, za koji je jedan od najvećih stručnjaka kod nas.


MARINA PERAZIĆ

medijska ličnost


Diplomirani inženjer građevine iz Rijeke. Pojavila se pred širom javnošću 1984. godine, da bi od tada do danas izvršila značajan uticaj na veliku većinu domaćih pevačica, pre svega po pitanjima organizacije izgleda i nastupa u javnosti. Sistematično i pedantno kreira svoju pojavu, ne prepuštajući ništa slučaju i drugima, što ranije nije bio čest slučaj kod nas. Postavila visoke standarde u pogledu vizuelnih nastupa, kako uživo tako i na televiziji. Nedostignut (za sada) i poučan primer.


POLET


Tjednik Saveza socijalističke omladine Hrvatske. Tokom poslednje decenije afirmirao je generacije rock novinara, kritičara i fotografa. Ostala jugoslavenska omladinska glasila mnogo mu duguju na modelu i primeru. Moguće je da rock rubrika "Poleta" danas nema nekadašnji značaj, ali je činjenica da svako u poslu voli sebe da vidi na stranama ovog lista.


MLADEN POPOVIĆ

TV urednik


Čovek koji godinama potpisuje najgledaniju domaću muzičku emisiju "Hit meseca". Prošle godine dospeo je u žižu opšte javnosti kao inicijator ideje o YU rock misiji i autor teksta za pesmu "Za milion godina." U poslednje vreme veoma produktivan tekstopisac u projektima Denis & Denis, Oliver Mandić, Grale Vuk, Hladna braća, Laki pingvini, Zana... što mu mnogi tumače kao, u najmanju ruku, nekorektno, s obzirom na posao koji obavlja.


BRACA RADOVIĆ

organizator ozvučenja


Vlasnik jednog od najvećih i najboljih ozvučenja u Jugoslaviji. Tokom prošle godine ozvučavao koncerte: Yu rock misije na Marakani, "Mirodrom" u Splitu, Plavi orkestar i Bajagu i Instruktore na Tašmajdanu, Bijelo dugme i Bajagu i Instruktore u Moskvi, Bijelo dugme na Sajmištu u Beogradu, MESAM (Rock maraton) i teško dokučivu količinu manjih koncerata raznih grupa širom Jugoslavije. Lično prisustvuje samo najvećim manifestacijama pošto ima proverenu i dokazanu ekipu mladih, ambicioznih i sposobnih saradnika.


REX ILUSIVII

muzičar, producent i snimatelj


Intrigantan novosadski muzičar i producent. Pravo ime Mitar Subotić. Za potrebe muzičke produkcije Radio Novog Sada snimio preko pet stotina pesama sastava iz Vojvodine, ali što je kuriozitet, i grupa iz Rumunije. Producirao album "Bolero" sastava Haustor, i ploče Heroine i La Strade (ova poslednja još neobjavljena). Radio sa Ekatarinom Velikom i grupom Karlowy Vary. Ovih dana priprema album sa sopstvenim kompozicijama na kojem će se pojaviti čitav niz domaćih pevača. U plastiku utisnute samo dve njegove pesme i to u okviru demo-top ploča "Ventilatora". Završava Muzičku akademiju za kompoziciju u Novom Sada. Ima dvadeset i četiri godine.


LAZAR RISTOVSKI

muzičar


Najtraženiji jugoslovenski klavijaturista, zbog svoje izuzetne tehnike, prilagodljivosti, uvek najaktuelnije opreme i pristupačne cene usluga podjednako popularan medu rockerima, zabavnjacima, narodnjacima i jazz muzičarima. Počeo sa Bezimenima u Kraljevu 1973. godine, nastavio 1974. u Smaku, od 1976. do 1978. boravio u Bijelom dugmetu, 1978. bio svedok propasti zajedničkog projekta sa Ipetom Ivandićem, od 1979. do 1981. ponovo sedeo za klavijaturama u grupi Smak. Od 1981. paralelno radi na dva fronta: kao studijski muzičar i kao solista; snimao je sa bezbroj imena jugoslovenske scene i, usput, realizovao tri instrumentalna albuma sa elektronskom muzikom. Poslednjih godinu dana stalni je član Bijelog dugmeta. Specijalista za snimanje kompletne instrumentalne podloge za sve albume koji ga "interesuju".


"SIM" studio


Poznatiji kao "Smolec studio". Vode ga trojica ljudi: Vladimir Smolec i Tomo In Der Muehlen kao suvlasnici i Dragan Čačinović-Čač kao nezaobilazni tonski snimatelj i saradnik Studija od njegovih prvih dana. In Der Muehlen predvodi grupu Karlowy Vary, a Smolec je desetak godina radio kao tehničar zvuka u dvorani "Lisinski" pre nego što se (1981.) osamostalio, najpre na osam, zatim na šesnaest kanala. Oktobra 1984. nabavljena je tada najmodernija dvadeset četvorokanalna oprema, a potom i digitalni mastering. Od tada, "SIM" je najaktivniji studio u Zagrebu - u prostorijama u Ulici Zelengaj 57 snimljeni su poslednji albumi Filma, Plavog orkestra, Zabranjenog pušenja, Plave trave zaborava, Parnog valjka, Prljavog kazališta i drugih, kao i vokali za novu ploču Olivera Mandića. Iako u Jugoslaviji radi i nekoliko bolje opremljenih studija, bendovi se često odlučuju za "SIM" jer se u njemu naročito vodi računa o tzv. "psihologiji u studiju". U poslednje vreme, u saradnji sa "Jugotonom" i Koncertnom direkcijom Zagreb, pokušava da uspostavi organizaciju kompletnog marketinga zainteresovanih grupa.


VITOMIR SIMURDIĆ

urednik


Doajen muzičke redakcije Radio Novog Sada, jedan od pionira u afirmaciji domaće pop i rock muzike na prostorima Vojvodine. Kao direktor Omladinskog festivala u Subotici doprineo je značajnom zaokretu ove manifestacije ka rock zvuku. U poslednje vreme ponovo je preuzeo slušanu emisiju "Sa domaće pop scene" dok je na TV Novi Sad zadužen za uredno praćenje domaće rock produkcije.


STUDIO B


Beogradska radio stanica koja je u etru od 1. aprila 1970. Radi non-stop, 24 sata dnevno. U afirmisanju domaće muzike posebno su zaslužni Sloba Konjović ("Diskomer"), Marko Janković ("Zvuci rodnog kraja" i "Od doručka do ručka"), Dubravka Marković ("Rock intervju") i Ljubomir Vučković koji u okviru redovnog "Blues sata" emituje domaće koncertne snimke. Poslednjih godina značajan doprinos daje emisija "Ritam srca" i odnedavno "Drugom stranom."


SINIŠA ŠKARICA

v. d. glavni i odgovorni urednik "Jugotona"


Završivši Pravni fakultet u Zagrebu, nekadašnji basista vrlo popularne grupe Mi prešao je "s druge strane posla" i od 1974. godine njegova biografija vezana je za našu najstariju diskografsku kuću. Najpre je bio urednik za pablišing, potom (od 1979.) urednik domaće rock produkcije, a prošle godine avanzovao je na položaj vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika celokupnog programa "Jugotona". Mada mu nova funkcija neće ostavljati dovoljno vremena da brine o rocku kako je to do sada činio, nema sumnje da će najznačajnija ovdašnja rock produkcija i dalje biti vezivana uz njegovo ime.


ŠKUC "FORUM"


ŠKUC je pružio onaj najneophodniji organizacioni okvir punk pokretu u Ljubijani. Budući da nema svoje redovne prostorije, predstavlja skup organizovanih ljudi koji se angažuju oko alternativnih delatnosti. Do sada su inicirali brojne koncerte, izdali prvi singl Pankrta, u okviru njih deluje Radio Študent, koji je postao prvo važno uporište punk muzike u zemlji. ŠKUC "Ropot” se bavi izdavanjem kaseta i ploča, svojevremeno i fanzina, a takođe i organizacijom izložbi. ŠKUC "Forum" je objavio ploče Laibacha, a produkcija FV album Borghesie i hardcore kompilacije.


"VESELA TELEVIZIJA"


Čine je Goran Gajić i Zoran Pezo, studenti režije iz Zagreba. U želji za sopstvenim video-izrazom, od 1982. snimaju sve što im padne šaka i to četvrtkom uveče emituju u zagrebačkom klubu "Lapidarij" pred zahvalnom publikom. Od kompletne tehnike poseduju samo trake i par kablova. Ostalo pozajmljuju ili iznajmljuju. Imaju dobar nerv za novo i aktuelno, a često i od sasvim običnih stvari prave atrakciju. Tehnički gledano, rade sasvim amaterski, ali njihovi glavni aduti su duhovitost i obrazovanje. Izabrana dela obuhvataju mamut seriju "Mirko i Slavko", kućne erotske video radove, neformalni intervju sa Marinom Perazić (emitovala TV Novi Sad), spotove domaćih grupa i priloge s aktuelnih likovnih izložbi. Dobitnici su prošlogodišnje nagrade "Sedam sekretara SKOJ-a" za konstantno organizovanje kulturnog života u Zagrebu.


IGOR VIDMAR

punk ideolog


Siva eminencija slovenačke punk scene. Godine 1980. na Radio Ljubljani prvi uveo emisiju sa punk i novotalasnom muzikom. Stalni saradnik Radio Študenta i muzički urednik ŠKUC-a. Objavljivao u većini slovenačkih listova, jedan od autora knjige "Punk pod Slovencima". Urednik i producent tri kompilacijske ploče koje su predstavile mlade slovenačke grupe. Organizovao, sada već tradicionalnu, manifestaciju "Novi rock". Radio sa Pankrtima i Laibachom. Zaslužan za gostovanje brojnih hardcore bendova kod nas. Ovih dana upravo radi na ostvarivanju alternativnog licencnog izdavaštva u saradnji sa najpoznatijim engleskim nezavisnim firmama.


DRAŽEN VRDOLJAK

novinar


Sigurno u samom vrhu domaćeg rock novinarstva i publicistike. Preveo brojne knjige od kojih su najvažnije "Ilustrirana rock enciklopedija", "Ilustrirana jazz enciklopedija", biografija Džimija Hendnksa. Koautor knjige "Ništa mudro", a uradio je i veći deo tekstova o rocku za "Leksikon jugoslavenske muzike”. Na prvom programu Radio Zagreba nedeljom uveče od 23 sata priprema i vodi emisiju "Domaća pop scena", a od ponoći "Country klub". Poslednje tri godine saradnik je na muzičkom programu kluba "Kulušić" i smatra da je scena u potpunosti revitalizovana. U poslednjih pet godina znatno manje piše, ali je njegov rad u okviru "Kulušića" vrlo bitan. Vlasnik diskoteke sa 6005 ploča od kojih su neke vrlo retke.


"Rock" imenuje najuticajnije ličnosti i institucije domaće rock scene 


Prilog su pripremili: Petar Janjatović, Vladimir Stakić, Dušan Vesić i Petar Popović. Iz razumljivih razloga, u ovaj pregled nije uvršćena redakcija "Rocka" ni njegovi saradnici.  "Rock", februar 1986.


Kraj 2. dela - Prvi deo liste je OVDE





Podržite Yugopapir na Fejsbuku :-)