Ko su 33 najuticajnije ličnosti YU rock scene (1/2): Bregović, Glavan, Habić, Batinović, Modli, Džet...

Februar 1986: Otkačena engleska grupa 3 Mustaphas 3 počela je da svoje koncerte u okviru UK turneje završava pesmom "Niška banja" - i to baš na našem jeziku. Ipak, ostaje nejasno kako su uopšte došli do pesme, jer je najavljuju kao stari grčki hit... U Zagrebu se priprema sedmi JURM, rock smotra koja već godinama važi za rasadnik novih bendova - sa čim će se složiti članovi grupa U škripcu, Trotakt projekt, Elvis J. Kurtović, Xenia, Animatori, Lačni Franz, Dorian Gray, Laki pingvini, Videosex. "Ukoliko mislite da vredite i vaša grupa ima šta da ponudi jugoslovenskoj javnosti", poručuju organizatori, "pošaljite prijavu i demo-snimke, barem 5 pesama na kaseti, na adresu: JURM, CKD, Mikanovićeva 28, 41000 Zagreb"... U planu je još jedna rock akcija pod nazivom "Bolje vas našli", ovaj put ne između Zagreba i Beograda, već Beograda i Sarajeva, gradova koje veže olimpijski duh - Sarajevo je već bilo domaćin Olimpijskim igrama 1984, a Beograd se trudi da najesen "rezerviše" dolazak olimpijskog plamena u YU prestonicu 1992. godine... Bestseleri u domaćim prodavnicama ploča su "Dođe mi da vrisnem tvoje ime" Olivera Mandića, "Osmi nervni slom" Riblje čorbe, "Valentino II", "Srce od meda" Poslednje igre leptira, "Bolero" Haustora", "Zlatne godine" Prljavog kazališta" i "Armija B" Željka Bebeka, koji se ovog meseca našao u foto-studiju Zorice Bajin-Đukanović, a posle i na naslovnoj stranici magazina Rock. Jedan od najzanimljivijih članaka u februarskom Rocku je pokušaj da se na 4 stranice nabroje 33 najuticajnije ličnosti i institucije domaće rock scene...    

"Ko sve stoji iza aplauza, tiraža i uspeha Bijelog dugmeta, Plavog orkestra, Bajage i Instruktora, Olivera Mandića, Parnog valjka, Đorđa Balaševića, Valentina, Prljavog kazališta? Muzičari su ti koji uživaju u slavi i porazu, ali u pozadini svega funkcioniše velika mašinerija, jedan sistem o kojem se obično ćuti ili nerado govori, moćni i složeni aparat u senci, snažan isto (ako ne i više) kao i onaj pod reflektorima, top-listama, naslovnim stranama"


ŽELIMIR ALTARAC-ČIČAK

disk-dzokej, novinar, organizator


Kao gimnazijalac počeo da se bavi voditeljskim poslom 1966. godine u sarajevskom Domu milicije. Napisao tekstove za dve čuvene pesme Indexa "Tamo na kraju, u zatišju" i "Svijet u kojem živim". Od 1968. radi kao disk-džokej i sa svojom putujućom diskotekom prošao je celu Jugoslaviju. Tokom sedamdesetih postao ie najpopularniji sarajevski voditelj živih priredbi. Od 1977. do 1981. bio urednik i voditelj programa u dvorani "Sloga", poligonu nove sarajevske rock scene. U okviru Gradske predavačke tribine RU "Đuro Đaković" više godina je držao ciklus predavanja o razvoju rock muzike i rock kulture uopšte. Kao spoljni saradnik Radio Sarajeva već desetak godina uređuje i vodi muzičke emisije; od 1983. pripada mu program "Šarada akustika", najslušanija muzička emisija Radio Sarajeva. Piše za sarajevske novine "Svijet", "Ven", "Večernje novine" i "Oslobođenje". Inicijator i organizator Prvog festivala pop rock grupa BiH, održanog u maju 1985. Od prošle godine zaposlen je u "Domu mladih" kao urednik muzičkog programa.


ZORICA BAJIN-ĐUKANOVIĆ

rock fotograf


Jedna od retkih osoba koja svoj fotografski pribor usmerava isključivo prema rock muzičarima. Vlasnica prepoznatljivog stila. Svakoj fotografiji daje autorski pečat trudeći se da pri tom izvuče suštinu iz osobe koju tretira. Objavljuje fotografije u "Rocku", omladinskoj štampi, na izložbama. Na novembarskoj izložbi Salona fotografije u Beogradu dobila je nagradu za kolekciju. Podjednako voli da slika na koncertima i u studiju, s tim što je muzika povremeno povuče, pa joj se desi da zaboravi na posao. Nedavno se iskazala na omotu albuma "Les Femmes" grupe Karlowy Vary.Tajna ljubav - slikanje Ekatarine Velike.


ANTE BATINOVIĆ

novinar, disk-džokej


Već dugo godina apsolvent Fakulteta političkih nauka u Zagrebu. Počeo je 1969. godine na Radio Šibeniku; od 1970. povremeno, a od 1971. stalno sarađuje na Radio Zagrebu. Iste godine počeo je da piše za "Studio". Od 1979. stalno je zaposlen na Radio Zagrebu; poslednjih pet godina priprema i vodi tri decenije staru emisiju "Po vašem izboru" , a poslednje četiri nezamenljiv je čovek "Rock Expressa" najpopularnije muzičke emisije zagrebačkog Radija. Stalni je kritičar rock muzike u "Večernjem listu", redovno objavljuje u "Studiju" i' "Startu", a subotom uveče vodi "Prskalice" u klubu "Lapidarij", jedan od najzanimljivijih klupskih programa u Zagrebu. Specijalista za nova imena domaće i svetske scene.


GORAN BREGOVIĆ

muzičar


Vođa Bijelog dugmeta i neprikosnovena domaća rock zvezda, u poslednje vreme sve se više iskazuje i kao neobično uspešan poslovan čovek: njegov "Kamarad" izveo je malu revoluciju u jugoslovenskoj diskografskoj industriji. I pored svih dobijenih bitaka i dalje uspeva da nađe dovoljno motiva da ostane predvodnik svoga vremena.


ALEKSANDAR BRKIĆ

organizator marketinga


Čovek sa puno ideja koje uspeva uspešno i da realizuje. Smislio Omladinsku radnu brigadu u kulturi, u okviru koje je okupio beogradske omladince koji su profesionalno i pošteno pomagali organizaciju koncerata. Napravio Bilet servis (nalazi se u predvorju Dvorane kulturnog centra) koji na brz i efikasan način vrši prodaju ulaznica za sve važnije rock manifestacije u gradu. U okviru Kluba kulturnog centra organizuju se promocije/konferencije za štampu i tribine. Uspeo da ostvari svež i originalan oblik poslovanja koji je rocku u ovim našim prostorima često bio stran. Završio Pravni fakultet.


"DISKOTON"


Diskografska kuća iz Sarajeva koja u poslednjih godinu dana beleži sve bolje rezultate. Dolaskom Mirsada Ibrića iz "Sarajevo-diska" kuća je počela sve više pažnje da poklanja pravilnoj prezentaciji domaćih grupa. Shvativši da se na sarajevskoj sceni sve češće dešavaju perspektivni sastavi, koji kao po pravilu odlaze u diskografske kuće u drugim gradovima, odlučili su da ih dobrim i profesionalnim radom zadrže za sebe. Vode računa o marketingu i propagandi. Nepobitne činjenice: "Kamarad/Diskoton" je proizveo najbolje prodavanu ploču Bijelog dugmeta do sada, a tu su Valentino, Divlje jagode, Henda, Željko Bebek i Armija B. Novi se očekuju.


DARKO GLAVAN

rock novinar


Novinar sa impresivnim stažom. Karijeru započeo sa osamnaest godina u "Pop ekspresu". Pisao u gotovo svim značajnijim novinama koje se bave rockom. Čest gost na televiziji i na raznim tribinama. Objavio knjige "Punk" i "Ništa mudro". Završio istoriju umetnosti i svetsku književnost. Radi kao kustos za srednjovekovno slikarstvo u zagrebačkom muzeju Topić-Mimara. Poslednjih godina zbivanja u domaćem rocku posmatra u okviru svoje rubrike u listu "Studio".


NEBOJŠA GRGIĆ

organizator


Poznatiji po svom nadimku Grga. Diplomirao je na odseku za filmsku organizaciju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Od 1981. godine zaposlen je u beogradskom Studentskom kulturnom centru kao urednik rock programa. Godišnje u tom prostoru organizuje četrdeset do pedeset koncerata, što će reći da kroz taj prostor prolaze gotovo sve bitne i nešto manje značajne jugoslovenske grupe. Povremeno se bavi i organizovanjem koncerata van radnog mesta. Tokom prošle godine bio je angažovan na realizaciji koncerata grupe Film i Riblja čorba u novobeogradskoj Hali sportova i Bijelog dugmeta na Sajmištu.


SAŠA HABIĆ

producent


Profesionalac koji je trenutno veoma u modi. Poznat po tome što mu za vreme snimanja obično proradi čir. Nervozan, ali i temeljan, precizan i talentovan. Najbolji u tandemu sa snimateljem Đordem Petrovićem. Radio sa: U škripcu, Bebi Dol, Bebekom, Bajagom i Instruktorima... Producent singla "Za milion godina".


VLADA JANKOVIĆ DŽET

voditelj, muzičar


Najpoznatiji beogradski diskofil, basista sa petnaestogodišnjim stažom u Crnim biserima i pola decenije aktivnosti unutar Tunela, vodeći radio poslenik Radio Beograda u kontakt programima. Kao urednik i voditelj "Hita 202" značajan je za reafirmaciju nastupa vodećih domaćih grupa u ambijentima radio-programa pred zainteresovanim slušaocima i navijačima. Sklon heavy zvuku. 


ADEMIR KENOVIĆ

TV režiser


Završio je režiju i engleski jezik i književnost u Sarajevu. Poslednju deceniju njegova karijera vezana je za TV Sarajevo; najpre je režirao drame i dečije emisije, a od pre šest godina bavi se isključivo muzičkim programima. Dve godine je radio "Pop poligon", preteču današnjeg "Hita meseca", a onda se bacio na narativne videoprojekte: sa Zdravkom Čolićem radio je dva šou-programa ("Malo pojačaj radio" i "Šta mi radiš"), sa grupom Film emisiju "Snovi jednog pjesnika", a sa Slađanom Milosević "Djevojčicu u svijetu čipova" (za ovu poslednju dobio je i nagradu "TV Press"). Odgovoran za video-predstavljanje poslednjeg albuma Bijelog dugmeta. Predstavnik JRT-a na Festivalu u Montreu 1984. i 1985. godine, takođe i na festivalima u Montreu, Milanu, Parizu, Minhenu. Poslednjih pet godina redovno osvaja Godišnje nagrade TV Sarajevo. Bavi se i snimanjem kratkih reklamnih spotova za sve sarajevske grupe. Sve emisije radi u tandemu sa koautorom i urednikom Ismetom Arnautalićem. 


KAROLJ KOVAČ

urednik


Vodeći gotovo dve decenije emisije Radio Novog Sada na mađarskom jeziku, odigrao je značajnu ulogu u popularizaciji jugoslovenske rock muzike u Vojvodini i susednoj Mađarskoj. Krajem sedamdesetih imao je program i na Radio Varšavi. Ove decenije više se preorijentiše ka video-programima i svoj putujući video šou predstavlja širom zemlje i u nekim susednim zemljama. Uz najpopularnije strane, uvek beskompromisno uvršćuje domaće spotove. Poslednje dve godine ima zapaženu TV emisiju na mađarskom jeziku.


DRAGAN KREMER

slobodan novinar


Ozloglašen po subjektivnosti i zulufima. Poznat po tome što je više zainteresovan za lepe devojke u publici nego za grupe na bini. Prvi tekst objavio u "Džuboksu" u leto 1979. godine. Vrlo brzo stekao status kritičara oštrog jezika. Raspinje se od specijalizovanih muzičkih listova, preko omladinske štampe do ženskih i ljubavnih časopisa, ali i socioloških publikacija. U poslednje vreme najkontinuiranije objavljuje u "Slobodnoj" i "Nedeljnoj Dalmaciji". Pristalica devize "Rock'n'roll u svake novine". Koautor almanaha "Drugom stranom". Novoimenovani direktor Omladinskog festivala u Subotici.


PETAR LUKOVIĆ

rock novinar


Smatrajući pisanje o šou-biznisu, u stvari, jednim vidom samog šou-biznisa, najvredniji domaći rock spisatelj postao je široko poznat uvođenjem zezanja u oblast ocenjivanja ploča. Godine 1976. diplomirao je na Beogradskom univerzitetu, ali se nikada nije bavio poslom za koji se školovao, već od 1971. redovno piše, sarađujući u gotovo svim novinama koje na bilo koji način tretiraju popularnu muziku. Stalno je zaposlen u listu "Duga", redovno sarađuje u "Politici Ekspres", a povremeno objavljuje u "Radio TV reviji", "Svijetu", "Venu", "Praktičnoj ženi", "Rocku" i drugim listovima. Nekada otvoreni pristalica novih muzičkih tendencija, u poslednje vreme je sve više okrenut sintezama rock i folk ulicaja.


GORAN MARIĆ

medijski manupulator


Poznatiji pod svojim medijskim imenom Malkolm Muharem, ovaj dvadeset petogodišnji bivši muzičar i novinar pojavio se na sceni 1982. godine kao jedan od tvoraca i najbitnijih ideologa novog primitivizma. Sledeće dve godine stajao je iza projekta Elvis J. Kurtović And His Meteors u periodu njegove najveće medijske ekspanzije. Na vreme je procenio potencijale Plavog orkestra i sve svoje sposobnosti upregnuo u službu njegovog fantastičnog uspona.


VLADIMIR MIHALJEK

organizator


Jedna od ključnih ličnosti domaćeg rocka. Kao student arhitekture, organizovao je 1971. godine na zagrebačkoj Šalati koncert Korni grupe i od tada je neumoran u poslu. Jedan od inicijatora "BOOM" festivala, producent grupe Time, izvršni organizator. Pro arta, Josipe Lisac, Yu-rock selekcije, Kongresa rock gitarista, neizostavan čovek u prvom naletu Bijelog dugmeta, Smaka, Parnog valjka, Srebrnih krila, izvršni producent u nastajanju mnogih ploča, inicijator akcije "Pozdrav iz Zagreba" i "Pozdrav iz Beograda". Bije ga reputacija čoveka čiji poslovi "nisu uvek rasčišćeni do kraja", a opet nema imena kome ne imponuje njegova saradnja. Trenutno gubi vreme sa pojedinim umetnicima zabavne muzike, rukovodilac je programa u dvorani "Moša Pijade", ulaže u poslove Olivera Mandića i priprema turneju Prljavog kazališta.


ZORAN MODLI

disk-dzokej


Jedan od najiskusnijih jugoslovenskih disk-džokeja u pravom smislu te reči. Počeo krajem šezdesetih u tada popularnoj zemunskoj diskoteci "Sinagoga". Jedan od prvih voditelja Studija B. Sa svojom "Letećom diskotekom" obišao celu Jugoslaviju. Kao dokumenti tog vremena ostale su dve ploče "Leteće diskoteke" na kojima je zabeležen deo atmosfere, ali i njegova strast za pevanjem. Neke pesme realizovao je u duetu sa Borom Đordevićem. Od 1979. na Beogradu 202 vodi emisiju "Ventilator". Pre tri godine, zahvaljujući inicijativi njegovog saradnika Dušana Pančića uvedena demo-top lista, kojom, kako sam kaže, žele da budu most i pomognu mladim grupama da pređu na drugu obalu. "Ventilator" je uspeo da do sad objavi tri albuma sa najuspešnijim demo-snimcima. U emisiji pruža šansu brojnoj ekipi mladih saradnika da učestvuju sa svojim novinarskim prilozima.



Kraj prvog dela - Drugi deo liste OVDE




"Rock" imenuje najuticajnije ličnosti i institucije domaće rock scene 

Prilog su pripremili: Petar Janjatović, Vladimir Stakić, Dušan Vesić i Petar Popović. Iz razumljivih razloga, u ovaj pregled nije uvršćena redakcija "Rocka" ni njegovi saradnici.  "Rock", februar 1986. 


Podržite Yugopapir na Fejsbuku :-)