Mile Bogunović Džo, najpopularniji interpretator parodija u našoj zemlji: Hej, Džo! (1965)




Sarajevski popularni Džo je neumoran, neodoljiv u pričama i šalama, bezgraničan kad je u pitanju muzika, nevjerojatno dosjetljiv u svojim konferansama, primjeran kao suprug a nježan kao otac dviju djevojčica i jednog dječaka. Nekadašnja želja da brine o željezničkim kompozicijama odavno je napustila industrijskog tehničara, ali ga je zato spopala bezgranična ljubav muzičke kompozicije

U stanu na prvom katu zgrade broj 12 u Ulici maršala Tita u centru Sarajeva uvijek je veselo. A i kako ne bi bilo kad tu sa svojom obitelji stanuje Mile Bogunović, popularniji i poznatiji kao Mile Džo, najpopularniji interpretator parodija u našoj zemlji.

Smijeh je postao svakodnevni obrok Bogunovićevih. To čak i susjedi znaju.

Traje to od onog dana kada je Mile stao pred mikrofon Radio-Sarajeva i uz muzičku pratnju i ritam gitara otpjevao prvu parodiju koja ga je učinila poznatim i popularnim širom zemlje.

Narugao se tada Mile jednoj malograđanskoj pojavi koja je bila počela uzimati maha i vjerojatno pridonio njezinom suzbijanju.

Riječi ta parodije mnogi su zapamtili:

- Bomba ime sa dva slova, to je sada moda nova, ne zovem se više Jović Jova. Heeej, Džooo!





Izgubio vlastito ime



- Počelo je još 1951. godine - sjeća se Mile. - U to vrijeme na programu Radio-Sarajeva bila je jedna od najpopularnijih emisija - "Veselo veče". 

Urednici te emisije Asim Kulenović i Ivan Gavrilović svaki put su težili da u program unesu ponešto novo.

Gavrilović je došao na ideju da u jednoj emisiji pokušaju i s parodijama.

Poznati pisac humorističkih tekstova Nikola Škrba napisao je jednog dana tekst a muzički suradnici odabrali su muziku.

Tako se začeo "Hej, Džo" koji je Mile oživio pred mikrofonom i zbog kojeg je, takoreći, izgubio vlastito ime. 

Jer, danas ako se raspitujete za Milu Bogunovića kao građanina, malo ih je koji će vam reći da ga poznaju.


Ali ako pitate za Milu Džoa, reći će vam tko je on čak i oni koji ga osobno ne poznaju.

Parodija "Hej, Džo" je zbog goleme popularnosti snimljena i na ploči.

S tržišta javljaju da je to u posljednje vrijeme jedna od najtraženijih ploča u nas.

Mile Bogunović se nekad spremao da postane željeznički namještenik, da brine o prometu i o željezničkim kompozicijama, ali njegova briga postadoše kompozicije druge vrste. 

Još u vrijeme kada je bio angažiran u kazališnom zboru zapažen je kao interpretator dalmatinskih pjesama. 

Netko ga je odveo na audiciju pred mikrofonom Radio-Sarajeva i prošao je s lakoćom. 

Ispalo je tako da je okretni, uvijek raspoloženi Ličanin postao sarajevski Dalmatinac, bar što se pjesme tiče.


Predem vunu - slušam Beethovena



Ali s time njegove sposobnosti nisu bile iscrpljene. Vitalan po prirodi, inventivan i dosjetljiv, on je od prve prilike kada mu je povjereno da vodi jednu konferansu i tu uspio. Postao je, zapravo, konferansje broj jedan u Sarajevu.

Sigurno je da oni koji budu stvarali kroniku o sarajevskoj televiziji neće moći a da ne spomenu i popularnog Milu Džoa.

Jer, u jednoj od prvih muzičkih emisija sarajevskog studija, u snimanju programa "Ilidže 63" konferansu je vodio Mile Bogunović.

U posljednje vrijeme Mile se za televiziju sasvim vezao.

U već formiranom sarajevskom TV-studiju on je preuzeo dužnost producenta, i to ne samo zabavnih emisija. Uostalom, to špice pojedinih emisija same potvrđuju.

- Znači li to i kraj parodijama? - upitali smo Milu.

- Ne, nikako. Parodije su već postale moj hobi i od njih se ne rastajem. Ja ih samo čekam. Želim nove, suvremene stvari koje nešto kažu, koje imaju svoju žaoku ali i poruku.

- Izdiktirajte nam nešto iz svog repertoara.

- Vrlo rado, samo bilježite:

Na salašu vidi se antena, predem vunu, slušam Beethovena. U kafani uz piće i diku, striptiz bio u mom novčaniku. Čuvam ovce na livadi trio, radio sam tranzistor navio ...

Malo je onih koji znaju da je Mile Bogunović i pisac tekstova za neke od najboljih narodnih melodija koje su se posljednjih godina pojavile u nas.

Sjećate li se "Pjesme majci"?

Za kompoziciju Zaima Imamovića "Pokraj Jajca teče voda Pliva", koja je prošle godine na festivalu "Ilidža 64" osvojila prvu nagradu stručnog žirija, tekst je također napisao Mile Bogunović.

Sarajevski popularni Džo je neumoran, neodoljiv u pričama i šalama, bezgraničan kad je u pitanju muzika, nevjerojatno dosjetljiv u svojim konferansama, primjeran kao suprug a nježan kao otac dviju djevojčica i jednog dječaka.

Nekadašnja želja da brine o željezničkim kompozicijama odavno je napustila industrijskog tehničara, ali ga je zato spopala bezgranična ljubav muzičke kompozicije.

Smijeh je njegov hobi. Do suza je nasmijavao prepune dvorane i slušaoce kraj radio-aparata. Kakav će biti kao televizijski producent, to ćemo tek vidjeti.

Zabeležio: A. Budimlić, obrada: Yugopapir (Studio, mart 1965.)


Jovan Čanak poslao je ove biografske podatke: "Mile Bogunović Džo, rođen je 1914. godine u Zrmanji, sadašnja opština Gračac, Republika Hrvatska. U toku 1995. godine, kao izbeglica zbog ratne operacije Oluja došao je u Beograd. Umro je 1997. u Beogradu, gdje je i sahranjen na Novom groblju."



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)