Vladimir Petrović Pižon (17): Samo mi dajte šansu - biću bolji od Šekularca i Džajića (1972)



Kad smo se obratili Miljanu Miljaniću da nam kaže nešto o Pižonu rekao nam je samo ovo: "Već u ovogodišnjoj Letnjoj ligi šampiona Pižon će dobiti šansu da zaigra za prvi tim. Ukoliko je iskoristi on će postati naš prvotimac"


Pre dve godine, jedan beogradski sportski novinar, inače vatreni navijač Crvene Zvezde - rekao je Miljanu Miljaniću da u nižerazrednom beogradskom klubu Hajduku sa Liona postoji jedan petnaestogodišnjak koji barata sa loptom isto onako kako je Šeki baratao kad mu je bilo 15 godina.

Već posle nekoliko dana zakazana je prijateljska utakmica između pionira Crvene Zvezde i Hajduka. 

Među jedanaestoricom Hajdukovih pionira nalazio se plavokosi vižljasti dečačić Vladimir Petrović-Pižon zbog kojeg je i zakazana bila ta utakmica.

Posle nekoliko minuta igre, čim se Pižon dokopao lopte, krenuo je ka Zvezdinom golu, prešao pet igrača i golmana, i postigao gol. 

Ta ista slika se još dvaput ponovila za vreme te utakmice koju je Hajduk dobio sa 3:0.

Sva tri gola za Hajduk dao je Pižon.

Miljan Miljanić je bio oduševljen njegovom prikazanom igrom i Pižon je već sutradan postao član Crvene Zvezde. 

Posle nekoliko treninga sa pionirima prebačen je u omladinski tim gde je za veoma kratko vreme postao glavni igrač. 

U šesnaestoj godini postao je omladinski fudbalski reprezentativac Jugoslavije, a ubrzo zatim i njen kapiten i glavni igrač.

I tako, za veoma kratko vreme rodila se nova fudbalska zvezda u Crvenoj Zvezdi, koja preti da pomrači slavu jednog Šekija i Džaje.

Da je to tačno najbolje je pokazao nedavno održani javni trening Crvene Zvezde na njenom stadionu koji je posmatralo preko 15 hiljada gledalaca. 

Baš na tom treningu Pižon je još jedanput skrenuo pažnju na svoj veliki fudbalski talenat. 

I pored toga što je dosta mlađi od Zvezdinih prvotimaca, on je dokazao da ne zaostaje po fudbalskom znanju od svojih starijih drugova. 

Svaki njegov potez, a naročito kad je Krivokući nekoliko puta proturio loptu kroz noge - publika je dugotrajnim aplauzima nagrađivala.

Kad smo se obratili Miljanu Miljaniću da nam kaže nešto o Pižonu rekao nam je samo ovo:

- Već u ovogodišnjoj Letnjoj ligi šampiona Pižon će dobiti šansu da zaigra za prvi tim. Ukoliko je iskoristi on će postati naš prvotimac.

- A šta misli Pižon o sebi:

- Ukoliko mi čika Miljan zaista bude ukazao šansu u Letnjoj ligi - dokazaću mu da ću biti bolji fudbaler od mojih fudbalskih idola, Šekija i Džaje.

Zabeležio: Radivoje Vicanović, obrada: Yugopapir (Karavan, jun 1972.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)