Svetska premijera mjuzikla "Mamma Mia!" '99: Kreće novi talas uspeha za grupu ABBA



Onda sam odveo moje ćerke na premijeru novog "Briljantina" i u toku predstave počeo da shvatam... Mjuzikl sa zaraznim raspoloženjem i hit pesmama... Nije li to nešto što bih uvek rado pogledao? Tako sam se zagrejao. Ubrzo smo otkrili sjajnu dramatičarku Ketrin Džonson. Ona je dve godine gradila priču koja bi povezala dvadesetak ABBA hitova, koristeći njihove originalne tekstove

Ima li kraja iznenađenjima koje nam priređuje švedska supergrupa ABBA? Iako se još od letos na londonskom Vest Endu pripremao i najavljivao mjuzikl "Mamma Mia!", inspirisan pesmama popularne četvorke, ni najveći optimisti nisu mogli da predvide da će ovogodišnja premijera pokrenuti pravu lavinu oduševljenja kako pozorišne publike, tako i kupaca ploča! 

Groznica koja ovih dana trese zabavno-muzičku scenu uveliko podseća na ABBA revival iz 1992, kada su Erasure objavili svoj ABBAesque EP, a kompilacija najvećih hitova "Gold" zasela na prvo mesto UK top-liste albuma.

Proteklih sedam godina "ABBA Gold" je gotovo neprekidno u društvu 75 najprodavanijih, a nedavno je po ko zna koji put uskočio u Top 20, počevši još jedan nezaustavljivi pohod ka vrhu.

Samo nedelju dana nakon premijere mjuzikla "Mamma Mia!", koja je održana 6. aprila, na 25-godišnjicu ABBINE pobede na Pesmi Evrovizije, "ABBA GOLD" se ponovo našao na prvom mestu UK top-liste albuma!

Istovremeno, pri samom vrhu top-liste je i singl "Thank ABBA For The Music", na kojem aktuelne zvezde Steps, Cleopatra, B’Witched i Billie pevaju potpuri ABBA hitova. 

Premijerno su ga izveli na ovogodišnjoj dodeli The Brits nagrada, gde su se pojavili i tvorci svih ABBA pesama Beni Anderson i Bjorn Ulveus, koji su uručili priznanje "najboljem internacionalnom bendu", grupi The Corrs.

Neočekivani dolazak legendarnog tandema, koji se do sada nije pojavljivao na ovakvim priredbama, bio je propraćen i mnoštvom ostalih ABBA dešavanja.

Svečano je otvoren ABBA izlog u HMV-u, najvećoj londonskoj prodavnici ploča, održana je promocija luksuznog boxseta "The Singles: 1972-1982", koji sadrži 29 CD-singlova, a predstavljena je i kompilacija "ABBA - A Tribute, The 25th Anniversary Collection", na kojoj hitove švedskog kvarteta pevaju Bananarama, Ash, Go West, Evan Dando (ex-Lemmonheads), Mike Love (Beach Boys), E-rotic...


"Briljantin" kao podsticaj



Naravno, vrhunac je bila premijera mjuzikla "Mamma Mia!", koja je u londonskom pozorištu Princ Edvard okupila brojne fanove, novinare, ličnosti iz sveta šoubiznisa, uključujući i izvođače pomenutog medlija "Thank ABBA For The Music", sestrinski trio Cleopatra i najnoviju umotvorinu Pita Votermena (iz producentskog trija Stock/Aitken/Waterman), grupu Steps.

Votermen je oformio Stepse baš po uzoru na grupu ABBA (em izgledaju, em zvuče kao Šveđani - da ne pominjemo pesme tipa "Take a chance on a happy ending..."), a njegova opsednutost slavnom četvorkom pokazala se i na nekoliko albuma studijske grupa ABBACADABRA, koja plasira isključivo disko-obrade B+B hitova.

Na premijeri se pojavila i Sinead O’Connor, iako njena sveža verzija "Chiquitite" nije imala previše uspeha na top-listama.

Kao što se očekivalo, zvezde večeri bili su Bjorn i Beni. Obojica su upozorili da "Mamma Mia!" nije priča o grupi ABBA, kako su najavljivali mnogi mediji, već mjuzikl čiji su glavni likovi majka i ćerka.

- Ideja o "nečemu" što bi bilo zasnovano na ABBA pesmama potekla je od Džudi Krejmer, naše saradnice iz vremena kada smo radili mjuzikl "Šah" - objašnjava Bjorn. - Beni i ja smo rekli "okej, samo nađite dobru priču", misleći da ionako nećemo učestvovati u tome. 

Međutim, onda sam odveo moje ćerke na premijeru novog "Briljantina" i u toku predstave počeo da shvatam... Mjuzikl sa zaraznim raspoloženjem i hit pesmama... Nije li to nešto što bih uvek rado pogledao?

Tako sam se zagrejao.

Ubrzo smo otkrili sjajnu dramatičarku Ketrin Džonson. Ona je dve godine gradila priču koja bi povezala dvadesetak ABBA hitova, koristeći njihove originalne tekstove.

Radnja se odvija u nekom grčkom odmaralištu, gde se romantična Sofija priprema za venčanje. 

Problem je što ne zna ko joj je otac. Majka Dona neće da joj kaže.

Ona je jedna od onih slobodoumnih "ne treba mi muškarac" žena iz sedamdesetih, pa je Sofija primorana da kopa po majčinom dnevniku.

Tako pronalazi trojicu sumnjivih. Sve ih zove na venčanje...

Produkcija je koštala 7,5 miliona dolara, a poznatiji članovi ekipe su glumica Siobhan McCarthy ("Evita"), koreograf Anthony Van Laast ("Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat"), dizajner Mark Thompson ("The Blue Room", pozorišna avantura Nicole Kidman) i muzički urednik Pesme Evrovizije '98. Martin Koch.

Već prve večeri publika je svaku pesmu propratila aplauzom, a uz one najpoznatije svi su ustajali, đuskali, pevali...


Njih dve



Na slavljeničkoj žurci Beni i Bjorn su najavili da će se "Mamma Mia!" prikazivati osam puta nedeljno ("Tek smo se sada uverili da predstava neće propasti!"), a najčešće su odgovarali na "pitanje nad pitanjima": gde su ABBA-heroine, Frida i Agneta?

- Obe su bile pozvane, verovatno nisu mogle da dođu večeras, ima vremena...

Frida i Agneta.

Stara priča.

Stara koliko i nagađanja o ponovnom okupljanju grupe ABBA.

Beni i Bjorn kukaju da su isuviše matori za pop-muziku, a njih dve... nije da se ne vole, ali ne lete jedna drugoj u zagrljaj.

Doduše, stvar se pomerila sa mrtve tačke kada su se jesenas A, B, B i A najzad ponovo našli u istom društvu, u istoj prostoriji (što se poslednji put dogodilo 1986!), za vreme proslave 50. rođendana Tomasa Johansona, najpoznatijeg švedskog tour-managera. 

Među prisutnim zvanicama bili su Per i Marie (Roxette), Joey Tempest (ex-Europe), sestre Jonas (Ace Of Base) i mnoge druge slavne face, ali svi su pali u drugi plan kada se otkrilo da je ABBA tu, UČETVORO. 

Za slavljenika je priređen muzički program, pa su se u jednom trenutku oko klavira našli Bjorn, Beni i Frida, te zapevali "With A Little Help From My Friends", staru stvar Bitlsa

Usred pesme pozvali su da im se pridruži i Agneta, ali je ona samo odmahnula rukom i složila facu u stilu "hvala lepo". Kvariša.

Obrada: Yugopapir (Huper, maj 1999.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)