Milka Čakarun-Lenac: Mlada Riječanka vrlo privlačne vanjštine - koja odlično pjeva (1972)



Njeno drugo, pjevačko rođenje počelo je onoga trenutka kad je kompozitor Alfi Kabiljo saznao da Radojka Šverko, zbog bolova u grlu, ne može interpretirati njegovu kompozicija na međunarodnom festivalu u Sopotu. U avionu je, na brzinu, naučila kompoziciju. Nije bila baš sigurna, pa je imala malu tremu, ali sve je dobro završilo. Osvojila je, u velikog konkurenciji, četvrto mjesto

Rijeka je, sudeći po velikom broju mladih, nadarenih pjevača, postala neiscrpan izvor interpretatora zabavne glazbe. Da spomenemo samo neke: Radojka Šverko, Dalibor Brun, Nevia Rigutto, Trio Neda, Dario i Miljenko, Mirko Cetinski ...



Sada se toj plejadi lakoglazbenih zvijezda, polako ali sigurno, pridružuje Milka Čakarun-Lenac (uskoro i pevačica grupe 777 - op. Y.), mlada Riječanka vrlo privlačne vanjštine, što je još jedan poen više na putu prema uspjehu i popularnosti.

- Ah, nisam baš početnik - ljuti se simaptična Milka, dok nam naširoko objašnjava kako je već prije dvije godine pobijedila na natjecanju pjevača amatera u Zagrebu.

Tada je stekla pravo da snimi svoju prvu samostalnu ploču.

Alfi Kabiljo bio je skladatelj, a "Jugoton" producent njenoga prvenca.

Za mladu pjevačicu - koja uz lijep glas ima i dobar stas - ubrzo se pročulo.

Postala je vrlo tražena, tako da je uskoro otputovala na dužu turneju po Sovjetskom Savezu.

- Znate li koliko sam dobila po koncertu? - upita, vjerojatno potaknuta pisanjem i prepričavanjem o golemim zaradama naših pjevača koji gostuju u toj, za pjevače, obećanoj zemlji.

- Petnaest rubalja po koncertu, a od toga su mi odbili još za stan i hranu. Iako sam bila na putu gotovo dva i po mjeseca, zaradila sam vrlo malo, a kad sam se vratila, ovdje su me svi zaboravili.

I tako se, mlada i puna volje, susrela s gorkom stvarnošću: bila je zaboravljena. 

Nitko se više nije prisjećao "one male iz Rijeke koja odlično pjeva".

I, kad se ponadala da joj ništa ne stoji na putu prema slavi, Milka se razočarano vratila u Rijeku čvrsto naumivši da se ne preda tako lako.

- Vidite i sami da sam vraški tvrdoglava i uporna. To najbolje zna Boris - reče kroz smijeh pokazujući na svog supruga.

Iako je vrlo mlada - nema još ni dvadeset jednu godinu - Milka je već gotovo godinu dana u braku. 

Poznanstvo s njenim suprugom traje još iz srednje muzičke škole, kad su otkrili zajedničku sklonost prema mizici i, naravno, jedno prema drugome. 

Tamo se rodila ljubav i želja za uspjehom. 



Odlučila da ništa ne prepusti slučaju



Boris je ubrzo osnovao sastav "Adriatic", kako bi je mogao pratiti na njenim nastupima. 

Vjerovao je u nju...

- Zapravo, vrlo je teško za nekoga reći da je uspio. Za mene, uspjeti znači da se može snimiti ploča kad pjevač želi, da je tražen, popularan, da dobiva pozive za festivale, ali da pri tom može odabirati kompozicije koje će izvesti. 

Naravno, uza sve to, tu se podrazumijeva i dobra zarada.

Iako ne mislim da je novac sve, smatram da svakom čovjeku pruža sigurnost...

I tako Milka živi na dva kolosijeka. 

Jedan je pjevanje, a drugi brak.

Smatra da je sretna. Ima sve što joj treba: ljubav, smirenost, sigurnost, a sada želi izboriti i nešto više.

Želi uspjeti kao pjevačica!

Zna da to neće biti lako, ali pouzdaje se u svoju upornost...

Često nastupa, onako iz vlastitog zadovoljstva, s ansamblom svoga supruga koji svira u "Uvali Scott".

Boris nije ljubomoran ni zavidan na uspjehe svoje supruge. Dapače, on je njezin glavni savjetnik, hrabri je i pomaže ...

- Svi se čude kad kažem da Boris uopće nije ljubomoran. Toliko smo odvojeni, često sam na putu, a on ništa... ostaje mrtav-hladan. 

Ali zato sam ja ludo ljubomorna, tako da je situacija ipak normalna. Netko mora biti staromodan - reče smiješeći se vragolasto.

Njeno drugo, pjevačko rođenje počelo je onoga trenutka kad je kompozitor Alfi Kabiljo saznao da Radojka Šverko, zbog bolova u grlu, ne može interpretirati njegovu kompozicija na međunarodnom festivalu u Sopotu.

I tada je, preko noći, pokušao pronaći pjevačicu koja ima glas sličan Radojkinom.

Prva se na njegov poziv javila Milka Čakarun-Lenac dokazavši, tko zna po koji puta, istinitost izreke: dok nekome ne smrkne, drugome ne svane ...

U avionu je, na brzinu, naučila kompoziciju.

Nije bila baš sigurna, pa je imala malu tremu, ali sve je dobro završilo.

Osvojila je, u velikog konkurenciji, četvrto mjesto.

Oduševila je mnogobrojne stručnjake iz cijeloga svijeta.

Dobila je niz primamljivih ponuda, od kojih će se jedna ubrzo realizirati: odlazi u Istočni Berlin gdje će snimiti nekoliko televizijskih emisija i jednu ploču.

Nakon tog, prilično neočekivanog uspjeha, Milka je čvrsto odlučila da ništa ne prepusti slučaju. Uskoro će u Zagreb na mjesec ili dva kako bi bila bliže producentima i menadžerima...


Od života želim nešto više



- Eh, kad bih imala dobrog menadžera, riješila bih sve probleme - zamišljeno promrmlja dok smo se zanimali za planove.

Danas se mladi pjevači teško probijaju.

Ima mnogo talentiranih, nadarenih pjevača, tako da uspijevaju samo najustrajniji.

Milka bi radije bila muškarac. Vjeruje da bi onda mnogo lakše uspjela. Ovako ide mnogo teže, konkurencija je vrlo velika, jer ženskih glasova ima mnogo više.

- Kad smo je upitali pomaže li joj atraktivan izgled, bila je kategorična:

- Ne! Smatram, čak, da mi odmaže. Jer, znate kako je: kada se pojavi mlada djevojka, nikoga ne zanima kako pjeva već svi gledaju kako izgleda. I tako glas pada u drugi plan. 

Naravno, ima djevojaka kojima dobro dođe što lijepo izgledaju.

One dobro iskoriste svoje fizičke kvalitete...

Ljuti se što mnoge mlade pjevačice imaju uspjeha samo zbog toga što žive u Zagrebu ili Beogradu. 

Svi oni koji su izvan ruke, npr. u Rijeci ili Osijeku, nemaju nikakvih izgleda da snime ploču ili postignu nešto značajnije.

A kad se jednom počela ljutiti, ne uspijevamo zaustaviti bujicu riječi.

Ljuti se što na festivalu u Buzetu nastupa najmanje pjevača iz Istre, što je neslavno propao naš najstariji festival u Opatiji...

Ipak, dobro je iskoristila priliku koja joj se ukazala na festivalu "Melodije Istre i Kvarnera".

Tamo je osvojila tri nagrade. 

Tada je osjetila nešto što dosad nije doživjela. Bila je presretna, veselila se kao malo dijete kad dobije igračku koju je mnogo željelo... 

- Na pitanje zbog čega želi uspjeti, začuđeno nas je pogledala:

- Kako, zbog čega? Pa, rekla sam vam da sam neobično uporna i tvrdoglava. Naumila sam postati popularna i sve ću učiniti da to postignem.

Nisam od onih žena kojima je jedini cilj da se udaju: a onda dopuste da život teče kraj njih... Od života želim nešto više...

Razgovarao: Mladen Pleše, obrada: Yugopapir (Start, IX 1972.)





Zvezde "Electronic Jugotona" na Yugopapiru

Beograd ..... Zdenka Kovačiček ..... Zana ..... Električni orgazam ..... Pekinška patka ..... Laboratorija ..... Fabijan Šovagović ..... Igor Savin ..... D'Boys ..... Denis & Denis ..... Du Du A ..... U škripcu ..... Parlament ..... Dorian Gray ..... Hans Christian Andersen ..... Slađana Milošević ..... Oliver Mandić ..... Borghesia ..... Mladen Kušec .....



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)