Devojke biraju najzgodnije jugoslovenske sportiste '72: Košarkaši postali popularniji od fudbalera




Žene, to je dokazano, nisu sklone tzv. snagatorskim sportovima. Dizači utega, npr. ne kotiraju visoko u očima žena, jer one ne cijene samo snagu koja je u tome sportu ipak jedan od najvažnijih elemenata uspjeha. Ljepši spol prvenstveno je naklonjen pripadnicima onih muških sportova koji potenciraju dinamiku, atraktivnost, snalažljovost, muškost, eleganciju pokreta i, što je najvažnije, individualnost natjecatelja

Jun 1972: Sport je oduvijek imao svoju publiku, a publika svoje idile u raznim granama sporta. Još u staroj Heladi, kolijevci sportskih vještina, narod je masovno hrlio na sportska borilišta, na rukama iznosio pobjednike, uzdižući ih na pijedestal opjevanih ratnika i bogova.

Tradicija je nastavljena.

Zahvaljujući razvoju sporta, dobrim dijelom i televiziji, čijim je posredstvom milijunima ljudi omogućeno da u kući prati najrazličitije sportske priredbe širom svijeta, cvate sportska idolatrija i ponekad prelazi u pravi fanatizam.

U tome pogledu nema bitne razlike između muškaraca i žena.

Pele je npr. "kralj nogometa" i superidol za oba spola u Brazilu.

Müller, Netzer i Beckenbauer podjednako su ljubimci muške i ženske publike u Njemačkoj.

To su Cassius Clay i Bobby Fischer u SAD, Jackie Stewart i George Best u Engleskoj, Eddy Merckx u Belgiji, Newcombe u Australiji, Nastase u Rumunjskoj, Agostini, Riva i Benvenuti u Italiji, Eusebio u Portugalu itd.

U nas, istina, nema takvih sportskih asova koji su se vinuli u orbitu svjetske popularnosti da bi im pripao epitet općenarodnog idola (iako pojedinci možda misle da to jesu).

Ali, razumije se, imamo i mi svoje obožavaoce i ljubimce u sportu.

Jedan od njih je i Damir Šolman, šarmantni košarkaš splitske "Jugoplastike" i stalni član državne reprezentacije.

Zanimljivo je, međutim, da Šolmana više obožavaju navijači ženskog spola nego muškoga.

Zašto?

Zašto žene toliko vole sportaše i po kakvim kriterijima, za razliku od muškaraca, biraju svoje ljubimce?

Prije svega sigurno je da popularnost određene grane sporta u nekoj zemlji potencira i popularnost samih sportaša, njenih aktivnih pripadnika.

Najbolji je primjer košarka.

Sve do prije četiri, pet godina to je u nas bio nezanimljiv, trećerazredni sport kojim su se mnogo više bavile žene nego muškarci.

Nogometni "pikzibner" bio je popularniji od državnog reprezentativca u košarci.

A onda se situacija naglo izmijenila. 

Korać, Đerđa, Daneu, a sada Plećaš, Šolman, Kapičić, Simonović i drugi istaknuti igrači košarke zasjenili su i najpoznatije nogometne zvijezde domaćeg neba, posebno u očima žena. 

Razvoj muške košarke u nas i u svijetu, česti televizijski prijenosi utakmica, širok publicitet u štampi, nagli obrati, draž i dinamika igre, pridonijeli su da košarkaši, posebno oni iz većih klubova, zauzmu jednu od čelnih pozicija na tablici sportske popularnosti. 

Ako tome dodamo da je košarka ionako "ženski" sport, da su košarkaši u prosjeku školovaniji i inteligentniji od, recimo, nogometaša, boksača, biciklista itd, i da su pretežno dobro fizički građeni, onda je još jasnije zašto su ženska srca mekanija. 

A visoki, naočiti, uvijek elegantni Damir Šolman, budući inženjer strojarstva, idealan je uzorak takvog košarkaša. 

To, dakle, drugim riječima znači da je pored ostalih faktora, sasvim prirodno, neobično važan i šarm, fizička građa i načini, odijevanja.


Elementi koji sportaše čine popularnim



Žene, to je dokazano, nisu sklone tzv. snagatorskim sportovima.

Dizači utega, npr. ne kotiraju visoko u očima žena, jer one ne cijene samo snagu koja je u tome sportu ipak jedan od najvažnijih elemenata uspjeha.

Ljepši spol prvenstveno je naklonjen pripadnicima onih muških sportova koji potenciraju dinamiku, atraktivnost, snalažljovost, muškost, eleganciju pokreta i, što je najvažnije, individualnost natjecatelja.

Njemice (i ne samo one) obožavaju Gerda Müllera, robusnoga, ali ne i rastom visokog vođu navale nogometne reprezentacije.

Razlog je jednostavan: iako nije Apolon, Müller osvaja simpatije žena zato što ima osjećaj za gol i može iz najtežih, gotovo nemogućih situacija neočekivano i elegantno poslati loptu u mrežu i izazvati delirij u gledalištu.

To, naravno, veslač u osmercu ne može.

Njegove individualne sposobnosti, po pravilima toga sporta, podređene su kolektivu, ritmu zaveslaja, pa prema tome i da hoće ne može na sebe privući pažnju publike kao natjecatelj u nekoj drugoj sportskoj disciplini koja omogućuje pojedincu da do maksimuma ispolji svoje sportske vrline.

Mnogo je, dakle, elemenata koji sportaše čine popularnim i bliskim ženskim srcima.

To je splet niza faktora.

Stoga je teško i nezahvalno povlačiti oštre crte između ove ili one grane sporta.

Ipak, mnogi tvrde da su vrhunski vozači brzih automobila, posebno piloti "formule 1", pravi "otrov" za ženska srca.

Njih, kažu, žene naprosto opsjedaju i kada voze i kada ne voze.

I zaista, na velikim automobilističkim trkama širom svijeta, uz trkaće piste i boksove sve je više žena.

Tu ćete sresti najširi izbor pravih ljepotica različita uzrasta, počevši od običnih tinejdžerki do poznatih filmskih ljepotica i dama u zrelim godinama.

Poznati američki glumac Steve McQueen, stekao je goleme simpatije žena širom svijeta, ne samo zbog izvrsno odigranih uloga na filmu već i zbog toga što se ubraja među elitu vozača brzih bolida.

Odmah uz automobiliste i košarkaše, najbliskiji su ženskim srcima vaterpolisti i plivači, zatim vrhunski tenisači (u nas osobito Pilić i Franulović), onda hokejaši na ledu, pa nogometaši, boksači, skijaši i, možda zbog asketskog načina života, nešto manje atletičari.


Franulović, Đorđević, Korica...



Poredak, dakako, nije zasnovan na širokom i stručnom ispitivanju žena, nego provedenoj anketi u kojoj je sudjelovalo dvadesetak djevojaka, uglavnom studentica i učenica srednjih škola.

Za jednu je najljepši i najprivlačniji jugoslavenski sportaš Kapičić, mnogo zgodniji od Šolmana i Plećaša, a za drugu obratno. 

Dvije su za svoga ljubimca izabrale Gorana Štroka, a neke vaterpolista "Mladosti" Ronalda Lopatnyja

Ukratko, prema rezultatima te male ankete, u "reprezentaciju" najzgodnijih jugoslavenskih sportaša, koja se sastoji čak od dvadesetak imena, osim već spomenutih, ušli su:


  • od tenisača Željko Franulović



  • od nogometaša: Bora Đorđević iz "Partizana", Zoran Filipović iz "Crvene zvezde", Duško Bajević iz "Veleža" i Jurica Jerković iz "Hajduka" (jedna od anketiranih, nešto starija po godinama, po zanimanju službenik, navela je da su dva najljepša i najprivlačnija sportaša bili nekadašnji golmani zagrebačkog "Dinama" Vlado Majerović i Gordan Irović). 



  • spomenuti su još i atletičar Dane Korica



  • automobilisti Đorđe Novaković i Jovica Paliković



  • vaterpolisti Belamarić iz "Partizana" i Brajković iz "Jadrana", Herceg Novi, kao i neki drugi koji su učesnicama u našoj "brzopoteznoj" anketi ostali u sjećanju sa sportskih priredbi, ali im se nisu mogle sjetiti imena.

Očito je, dakle, da žene zaista vole sportaše i da su to za većinu njih tipovi "pravih" muškaraca.

Čvrstog kriterija, po kojem se ljepši spol opredjeljuje za predstavnike pojedinih grana sporta, zacijelo nema, ali jedno je sigurno: što je u nekoj zemlji jedan sport masovniji i popularniji, to su i njegovi istaknuti aktivni učesnici privlačniji.

Uostalom, žene kao žene, posebno ako su mlade, vole biti u društvu popularne ličnosti, bez obzira da li je riječ o sportašu, pjevaču ili glumcu. One tako i na sebe skreću pažnju javnosti.

Tekst: A. K, obrada: Yugopapir (Start, jun 1972.)



Damir Šolman, gost rubrike "Sve o sebi"



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)