Boban Petrović i grupa Zdravo, YU funky & rock '77: "Vikend fobija" tiražnija od Smaka i Dugmića




Oduvek sam se trudio da pomirim fanki i rok. U mojim kompozicijama harmonija je u pojedinim delovima tipična za rok. Ali je sama interpretacija tipična za fank. Recimo u Americi, fank kompozicije su sasvim jednostavne, kako u muzičkom tako i u tekstualnom smislu i samo im je ritmika složena. A kod nas je važno da su kompozicije "pevljive" da bi se za njih kazalo da su kvalitetne. Zar baš svi moramo da pravimo šlagere?

Grupa "Zdravo" prvi put se oglasila u oktobru 1976. (na javnom snimanju emisije "Veče uz radio"), mada je osnovana nekoliko meseci ranije. Otada, o ovoj grupi pisano je mnogo, često smo je susretali na raznim koncertima.

- Mnogi su me pitali zašto se grupa ovako zove - kaže Boban Petrović, šef grupe. - Želimo da se muzikom okrenemo najmlađima. To se vidi po našim tekstovima. Nisam video mogućnost da tu svoju opredeljenost bolje izrazimo nekom drugom reči; ona osim pozdrava, označava zdravlje, mladost i svo ostalo.


Česti gosti na TV



Grupa "Zdravo" je do sada nastupila na preko sto koncerata (od kojih je najveći broj solističkih). Recimo, nastupili su na oproštajnom koncertu "Bijelog dugmeta" kod Hajdučke česme.

Zatim su s "Dugmićima" nastavili turneju, pa su u okviru nje nastupili na stadionu Koševo u Sarajevu, i na stadionu FK "Vojvodine" u Novom Sadu.

Česti su gosti i na malim ekranima. 

Tri puta su nastupili u emisiji "Nedeljno popodne", zatim u emisiji "Od glave do pete" i mnogim drugim muzičkim emisijama za mlade.

Do sada su snimili dve singl ploče. 

Kompozicije "Vikend fobija", "Roditeljski savet", "Disko je prava stvar" i "Raspust i kraj" mladi veoma rado slušaju i nije redak slučaj da se čuju i u diskotekama. 




Kompozitor, aranžer i pisac tekstova na svim dosadašnjim pločama bio je šef grupe Boban Petrović, talentovani muzičar od koga tek treba očekivati zrela muzička ostvarenja. 

Kuriozitet svoje vrste bez sumnje je činjenica da je prvi singl grupe "Zdravo" prodat u većem tiražu od prvih singlova drugih poznatijih grupa kao što su "Bijelo dugme" ili "Smak".

U martu mesecu pojaviće se najnovija singl ploča grupe "Zdravo" na kojoj će se zaista nalaziti nešto novo iz oblasti jugoslovenske pop muzike

Ploča je nazvana "Sugestivni rok". 

Bez obzira na naslov ploče, moram da kažem da će sadržati zaista sugestivnu muziku koja se pamti.

Nije nimalo lako definisati muziku grupe "Zdravo", jer je to zanimljiva mešavina fankija i roka.

- Oduvek sam se trudio da pomirim fanki i rok - objasnio nam je Boban Petrović. - U mojim kompozicijama harmonija je u pojedinim delovima tipična za rok. Ali je sama interpretacija tipična za fank. 

Recimo u Americi, fank kompozicije su sasvim jednostavne, kako u muzičkom tako i u tekstualnom smislu i samo im je ritmika složena. 

A kod nas je važno da su kompozicije "pevljive" da bi se za njih kazalo da su kvalitetne. Zar baš svi moramo da pravimo šlagere?

U ovoj grupi deluje šest muzičara od kojih je svako na neki način specifičan.


Boban Petrović (25)



U grupi je zadužen za klavijature, komponuje, piše tekstove i jedini je aranžer. Muzikom se bavi deset godina. Spada u onu vrstu iskusnih muzičara koji su u ovu vrstu naše muzike doneli nešto novo ali ne novo po svaku cenu - jedini je uslov originalnost i kvalitet. Osnivač je grupe. Završio je Fakultet organizacionih nauka. Svojevremeno, klavir je učio privatno. Hobi mu je dečja igra "Ne ljuti se, čoveče". Rado sluša kvalitetnu muziku, mada se mora kazati da je izgradio svoj lični muzički ukus i stil. 


Branislav Pešić (23) 



Završio je gimnaziju i srednju muzičku školu. Gitaru svira dvanaest godina. Pored toga svira i flautu, ako se za to ukaže potreba. Iz hobija sakuplja olovke. Ranije je svirao u beogradskoj grupi "Inamorata" . Uzor mu je Džordž Benson ... 


Dragan Janković (26)



Takođe je pored Bobana Petrovića zadužen za klavijature. Muzikom se bavi devet godina. Ranije je svirao u YU grupi. Oženjen je. I otac je dvoipogodišnje Sunčice. Uzor mu je Džimi Smit. 


Dušan Zimonić (21)



Student je treće godine Ekonomskog fakulteta. U grupi deluje kao bubnjar. Muzikom se bavi sedam godina. Rado sluša grupu Chicago, a fotografija mu je hobi... 


Vladan Mracić (23)



Basista je grupe "Zdravo". Završio je Srednju građevinsku školu. Iz hobija proučava klasična dela velikih majstora. Muzikom se bavi šest godina. Uzori su mu Dejv Holand i Pol Džekson ... 


Đorđe Popović (24) 



Završio je Ekonomsku školu i student je prve godine Muzičke akademije. Do sada je svirao u mnogim manje poznatim grupama. Hobi su mu zimski sportovi. Uzor mu je Dejvid Bajron.


Imate li neki savremeni tekst?



Grupi "Zdravo" možete se javljati na adresu: Kneza Višeslava 18, prilaz 1, 11000 Beograd. Kažu da će prihvatiti sve moderne tekstove koji su odraz današnjice.


Planovi



Prema poslednjoj informaciji grupa "Zdravo" jedanaestog februara odlazi na jednomesečnu turneju sa sarajevskom grupom "Indeksi" i u sklopu ove turneje 24. februara nastupiće u beogradskoj hali Pionir". 

Odmah nakon turneje spremaće materijal za svoj prvi LP album, a zatim odlaze na kraću turneju po Poljskoj gde će snimiti polučasovnu emisiju za poljsku televiziju.

Zabeležio: Miroljub Nikolić, sken donirao: Crnorizec Hrabar, obrada: Yugopapir (Zum reporter, januar 1978.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)