Snima se serija "Mejaši": Jeste vi naš, bumo rekli, pravi seljak - ili ste preoblečeni? (1970)






"Mejaši" su serija priča o suvremenom životu podravskog seljaka. To nije komedija situacije nego realistički mozaik svakidašnjeg života, navika i običaja u selima gornje ili kajkavske Podravine. "Falinga Imbre Presvetlog" imat će promijenjen kraj, a na tu epizodu nastavljaju se "Krčma grozdu", "Parada mora biti", "Vatrogasci", "Coprija" i "Pogan"

U okolici Ludbrega režiser Ivo Vrbanić snima TV-seriju Mladena Kerstnera "Mejaši". Snimatelj je Ilija Vukas, scenograf Ante Nola a kostimograf Vjera Ivanković. Glumci: Mladen Šerment, Martin Sagner, Josip Marotti, Marija Geml-Leskovar, Julije Perlaki, Zvonko Ferenčić, Eugen Franjković, Sanda Fideršeg, Smiljka Bencet i još četrdesetak glumaca iz zagrebačkih i varaždinskog kazališta.

Natpis "Tišina, snima se!" mogao je biti obješen o granu starog oraha.

Filmski atelier je izvanredan: ludbreški krajolik s nekoliko oblaka (koje često zgodnom kletvicom zna promatrati režiser Ivo Vrbanić kad TV-ekipi ometu snimanje), zatim je tu odojak na ražnju (za koji se brine glumac Martin Sagner, u ulozi Jandraša Katalenića), stolovi od izblanjanih dasaka s litrenkama, nekoliko seoskih plotova i dva-tri bumbara što zvrndaju oko kamera.

U ovom filmskom atelieru snima se kajkavska TV-serija u šest epizoda "Mejaši", autor koje je Ludbrežanin Mladen Kerstner.

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha Kerstnerova djela "Falinga Imbre Presvetlog" došlo se na zamisao da isti autor napiše "Mejaše".

Poslije "Malog mista" bilo bi to drugo naše TV-ostvarenje tzv. regionalnog karaktera.

Reporteri "Studija" zatekli su veliku ekipu u trenutku kad je režiser Ivo Vrbanić zaustavio snimanje jer je Martin Sagner pokušao s odojka na ražnju otrgnuti rep ili uho, što nije bilo predviđeno scenarijem.

- Znate - veli Sagner - mi u ovoj TV-seriji pečemo pajceke, pijemo vinčeko, pravdamo se, kopamo gorice i tak. A jedan odojak nam je pobjegao, ne sa ražnja nego živ, kad smo ga u Ludbreškim goricama trebali predati mesaru u ruke ...





Glumac Viki Brzeska, koji glumi kustosa Gabora Požgajeva, priča drugi "štiklec":

- U selu Hrženica na proščenju i vatrogasnoj zabavi Gabor Požgajev treba obilaziti stolove i kod svakog nešto popije. Ja sam se toliko uživio u ulogu, da sam zaista svugdje pitao: "Kaj bute pili?". Ljudi su, jasno, odgovarali: "Ništa!" Rekoh ja: "E, onda to ja plaćam, a ovo kaj bum ja popil, to bute vi platili..."

Stanovnici Ludbrega i okolice pravi su glumci koji s doista pravim glumcima čine veliku obitelj. 

U Hrženici je Sagneru došao jedan mještanin i upitao ga:

- Prosim vas lepo, dajte mi rečite jeste vi naš, bumo rekli, pravi seljak ili ste preoblečeni?

Osim oblaka, koji zatežu snimanje, tu je i autor "Mejaša" Mladen Kerstner.

Gotovo na svako snimanje dođe s hrpom papirića. Treba mijenjati tekst, na silno zadovoljstvo režisera Vrbanića.

- Pa to uopće ne bu ono kaj si napisal... - kaže Vrbanić.

- A kaj morem kad mi se svaku noć u glavi rodi nekaj novoga. To ti je tak: čovek počne tesati vuporu, a vun zido gusle!

A kad je trebalo dati izjavu za štampu, autor Kerstner potjerao je ona dva tri bumbara i rekao:

- "Mejaši" su serija priča o suvremenom životu podravskog seljaka. To nije komedija situacije nego realistički mozaik svakidašnjeg života, navika i običaja u selima gornje ili kajkavske Podravine. "Falinga Imbre Presvetlog" imat će promijenjen kraj, a na tu epizodu nastavljaju se "Krčma grozdu", "Parada mora biti", "Vatrogasci", "Coprija" i "Pogan".

Nakon te izjave ponovno su se sjatili bumbari, kokoši, pajceki, vatrogasci, šljivici, vinogradi, škrlaki i oko četrdeset glumaca zagrebačkih kazališta i kazališta "August Cesarec" iz Varaždina, da ne govorimo o pogledu režisera Ive Vrbanića koji je bio uperen u ono nekoliko rali neba (hoće li biti kiše?), neba koje je omeđeno obroncima Topličke gore i kajkavskom riječi.