Branko Ivanda snima "Gravitaciju" '68: U glavnoj ulozi student Kazališne akademije Rade Šerbedžija




Danas se u nas od početnika na filmu zahtijeva da stvori remek-djelo - tvrdi Ivanda. - A po sadašnjem sistemu rada, režisera toliko zaokupe svi mogući periferni problemi da mu je vrlo teško sačuvati prisutnost duha i koncentraciju koju snimanje u svakom času zahtijeva od režije 

Na putničkom brodu "Proleterka" snimljena je sredinom aprila posljednja, 776. klapa igranog dugometražnog filma "Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata". Tako se punim naslovom naziva prvenac režisera Branka Ivande, 27-godišnjeg filmskog kritičara i publicista. Sredstva za realizaciju filma dobio je na natječaju Fonda za unapređenje kulturnih djelatnosti SR Hrvatske i od zagrebačkog "Jadran-filma".

U stvaranju Ivandina djela učestvovalo je tridesetak beogradskih, zagrebačkih i splitskih kazališnih i filmskih glumaca. 

Glumica Snežana Nikšić, studentica Likovne akademije iz Zagreba Jagoda Kaloper, student zagrebačke Kazališne akademije Rade Šerbedžija i sarajevski glumac Zaim Muzaferija tumače glavne uloge.

- Kad sam prije nekoliko godina počeo rad na scenariju "Gravitacije", želja mi je bila da na realan način prikažem glavne isječke iz života našeg običnog čovjeka - rekao je režiser Ivanda našem suradniku u pauzi snimanja na "Proleterki".

- Film je pomalo neobičan: kroz komičan efekt stiže se do tragičnog kraja. Volio bih da se gledaoci u većem dijelu mog filma zabavljaju, a tek posljednjih tridesetak minuta da ih u grlu nešto stegne.


Vrlo niski honorari



U 36 radnih dana, koliko je ukupno trajalo snimanje "Gravitacije" u Zagrebu, Splitu i na brodu "Proleterka", brojna ekipa mladog Splićanina nijednom nije zastala. 

Svi su kadrovi završeni u predviđenom roku. 

Tome je dobrim dijelom pridonio režiser-debitant.

On je, po ocjeni glumačke ekipe, više nego uspješno obavio svoj zadatak.

- Ivanda je uz Eduarda Galića veliko otkriće jugoslavenskog filma - tvrdi zagrebački glumac Kruno Valentić, koji je dosad igrao u tridesetak naših filmova. - Taj mladić posjeduje zavidan kontinuitet u radu, suvremen je u obradi ideje i pri tome vješto odbacuje sve što je suvišno.

Iako je u "Gravitaciji" debitirao, imao je prema svakom članu ekipe puno povjerenje. 

To je već hrabrost!

- A sad nešto što ne vrijedi: honorari su vrlo niski - dobacuje zagrebačka glumica Zdenka Heršak.

Prisutni glumci prihvatili su, na naše iznenađenje, njenu žaoku kao uspjelu šalu, a talentirani snimatelj Ivo Rajković je dodao:

- Ekipa je imala mnogo muke dok je začepila sve rupe.

- Stavite u zagradu: financijske - dopunjava ga Rade Šerbedžija, tumač glavne uloge.

- Što vam je onda dalo snage i strpljenja da izdržite do kraja? - pitamo.

- Svaki glumac vjeruje da će iz nečega malog izaći nešto veliko - objašnjava Valentić. - Eto, to je dovoljno za uvjerenje da će sve biti dobro, to nam je dalo entuzijazam, bez kojega "Gravitacija" po svojim ograničenim sredstvima (svega 78 milijuna dinara), ne bi nikada ugledala svjetlo dana.


Financijskih je problema u toku snimanja bilo napretek. 

Po vlastitom sudu, Ivanda ne bi izdržao do kraja u svom debiju na filmu da ga u ekipi nisu uvjeravali kako je sve u redu.

- Danas se u nas od početnika na filmu zahtijeva da stvori remek-djelo - tvrdi Ivanda. - A po sadašnjem sistemu rada, režisera toliko zaokupe svi mogući periferni problemi da mu je vrlo teško sačuvati prisutnost duha i koncentraciju koju snimanje u svakom času zahtijeva od režije. 

Stekavši prva iskustva o radu na filmu, sada se više ne čudim onim talentiranim mladim ljudima koji, premda posjeduju izvanredne stvaralačke ideje, unaprijed odustaju od realizacije, svjesni svih nedaća s kojima se u toku rada moraju suočiti.


Konkurencija u Puli



"Gravitacija" će biti prijavljena na ovogodišnji Pulski festival

Igrom slučaja, ove će se godine na toj našoj najeminentnijoj filmskoj smotri naći gotovo svi poznati jugoslavenski režiseri.

- Smatra li Branko Ivanda to hendikepom?

- Bitno je da utvrdim jesam li sposoban da svoju ideju uspješno prenesem na film -  kaže Ivanda. - Uvijek se držim stare poslovice: 

"Ono što vrijedi uraditi, vrijedi dobro uraditi".

Stoga se ne oduševljavam priznanjima, premda ih ne odbacujem. 

Svatko ipak želi priznanja sredine u kojoj stvara.

Konkurencija u Puli? 

Ne bojim je se!

Svi ti poznati stvaraoci našeg filma imaju svoje prokušane stilove. 

Različiti smo u obradi i svaki gledalac će i kod mene i kod njih naći nešto posebno.

Napisao i snimio: Vinko Bezić, obrada: Yugopapir (Arena, maj 1968.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)