S vremena na vreme: Upoznajte grupu koja planira prvi kvadrofonski koncert u Jugoslaviji (1977)



Ljuba Ninković je u grupi zadužen za filozofiranje. Hobi mu je čitanje filozofskih dela i, po mišljenju ostalih članova grupe, taj hobi odvlači ga od konkretnih zemaljskih poslova

Grupa "S vremena na vreme", osnovana je 1972. godine i to skoro slučajno. U "Ponoćnom kabareu" Radio Beograda (koji je uređivao poznati satiričar Dragan Aleksić) Asim Sarvan i Ljuba Ninković nastupali su kao duet akustičara, dok su braća Miomir i Vojislav Đukić, s još dvojicom muzičara, nastupali kao posebna akustičarska grupa. Mada im je rad bio honorisan, sva četvorica su komponovali, svirali i pevali više kao amateri.

U pauzama snimanja, Asim, Ljuba, Miomir i Vojislav, svirali su za svoju dušu a ponekad intenzivno razgovarali o osnivanju specifične grupe. Kad je "Ponoćni kabare", iz neobjašnjivih razloga skinut s radio programa, iz pepela te emisije nikla je grupa "S vremena na vreme".

- Čini mi se da danas niko od nas tačno ne zna zašto se zovemo "S vremena na vreme". Možda i zato što smo se u početku tako i pojavljivali - priča nam Miomir Đukić. - Sećam se da se potreba za imenom grupe pojavila kad su došli iz redakcije "Susreta" da nas intervjuišu.

Ko je tada odgovorio na pitanje kako se grupa zove, više ne pamtim.

Znam samo da se uskoro u "Susretu" pojavio članak pod naslovom "Grupa S vremena na vreme"...


Ponovo na sceni



Ova grupa je do sada snimila sedam singl ploča i jedan LP album. Kompozicija "Sunčana strana ulice" otvorila im je vrata popularnosti i nametnula ih publici koja im je naklonjena već pola decenije. Među narednim kompozicijama bilo je i nekoliko hitova - "Odisej", "Jana", "Diksbend" itd.

Godne 1975, nastaje "hod po mukama" za grupu "S vremena na vreme".

Naime, stalno je neko od njih bio na odsluženju vojnog roka.

Ali to nije bio baš period potpune pasivnosti.

Najpre su Vojislav i Ljuba pokušali da sviraju kao duet, ali su ubrzo odustali od te zamisli, shvativši da zvuk dve akustične gitare nije zvuk grupe.

Potom su eksperimentisali s tri ženska vokala i obnovili repertoar grupe s Goricom Popović, Tanjom Bošković i Ljiljanom Dragutinović, tada apsolventima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu na odseku glume.

Eksperiment se pokazao zadovoljavajućim i u tom izmenjenom sastavu grupa se pojavila na Subotičkom festivalu u okviru večeri slobodnih formi.

Povratkom Asima i Miomira, grupa se vraća svojim ranijim nastojanjima u muzici.

Kao prvi produkt ponovne uspešne saradnje ovih vrsnih muzičara, pre izvesnog vremena na tržištu gramofonskih ploča pojavio se njihov najnoviji singl "Put putuje karavan".

Prvi tiraž ove ploče prosto je razgrabljen za svega nekoliko nedelja.

- Spremili smo novi repertoar i materijal za seriju singlova koje ćemo snimati jednu za drugom - kažu "Savremenaši". - Posle "Karavana", koji je dobro prihvaćen, sledeći naš singl, "Moj svet", treba očekivati oko 23. novembra kad ćemo u Domu omladine u Beogradu prirediti (zajedno s grupom "Tako") prvi kvadrofonski koncert kod nas.

U grupi je došlo i do jedne, kazali bi, kapitalne promene.

"Savremenaši" više nisu akustična grupa.

Asim Sarvan objašnjava ovu promenu:

- U prvom periodu našeg rada, svirali smo čisto akustičnu muziku i prirodan zvuk instrumenata nismo menjali nikakvim dodatnim sredstvima. Sada smo se "elektrifikovali" i to je donelo promene samo u zvuku, a nikako u stilu muziciranja.

Naša sadašnja muzika je nadgradnja akustične muzike u kojoj smo kazali sve što smo imali da kažemo. To nisu nikakvi ustupci muzici već čisto prilagođavanje živom izvođenju. 

Sada, kad više nemamo glavobolje sa ozvučavanjem akustičnih instrumenata, u stanju smo da nastupamo na koncertima i da budemo u stalnom kontaktu s publikom.

Uskoro se spremamo na jednu dužu jugoslovensku turneju ...





O svakom ponešto



Miomir Đukić je student treće godine na Arhitektonskom fakultetu. Kaže da ima sve manje vremena za fakultet jer pored muzike ima obaveze i u porodici. Oženjen je i otac je dvogodišnje Sonje. Za hobi nema vremena.

U raznim periodima sluša raznu muziku. U poslednje vreme najradije sluša grupu "Idols".

U pripremnoj muzičkoj školi dve godine svirao je klavir, a potom je odstranjen zbog nediscipline.

Vojislav Đukić je inženjer informatike. Uskoro završava i drugi fakultet. Za razliku od brata koji je zadužen za tehničke poslove, Vojislav je u grupi zadužen za organizacione poslove.

U muzičkoj školi pohađao časove klasične gitare. Ističe da je, kao i svi članovi grupe, odrastao uz muziku "Bitlsa" i da njihovu muziku najviše voli.

Hobi mu je pecanje i pravi je majstor u pravljenju ribljih specijaliteta.

Asim Sarvan je u grupi zadužen za što kvalitetnije pevanje i mora se priznati da on to radi izuzetno dobro. Žali što je prošlo vreme "hepeninga" i najbolje se odmara uz crtane filmove.

Student je Fakulteta političkih nauka, ali uskoro namerava da pređe na Fakultet dramskih umetnosti. Sve više ga zanima filmska umetnost. Hobi mu je, takođe, pecanje.

Ljuba Ninković je u grupi zadužen za filozofiranje.

Hobi mu je čitanje filozofskih dela i, po mišljenju ostalih članova grupe, taj hobi odvlači ga od konkretnih zemaljskih poslova.

Moramo konstatovati da je u grupi "S vremena na vreme" zaista došlo do izvesnih promena.

Jedino se količina brade među njima ne menja.

- Količina brade u našoj grupi uvek ostaje nepromenjena - objašnjava Vojislav Đukić. - Uvek su dvojica bili s bradom, a dvojica bez nje.

Kao i sve dosadašnje grupe koje smo vam predstavili, i grupa "S vremena na vreme" poziva vas na saradnju:

- Zanimaju nas stihovi koji imaju aktivan odnos prema stvarnosti. Nije važno da li će vaši stihovi imati neku ritmiku ili literarnu vrednost, važno je da imaju ideju. Pišite nam na adresu: Grupa "S vremena na vreme", Visokog Stevana 1, Beograd.

Napisao: Miroljub Nikolić, obrada: Yugopapir (Zum reporter, novembar 1977.)


Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)