Mirko i Toni Cetinski '89: Izgleda da je otac u sinu dobio svog naslednika na pozornici



Da li će Toni Cetinski postati nova glazbena zvijezda i hoće li ostvariti uspjehe poput svog oca, vidjet ćemo. Ali, očito je da ima dobrog učitelja kojeg bi, kao svaki dobar đak, mogao nadmašiti

Novinari su već odavno zapisali da glazbena publika smatra Mirka Cetinskog "jugoslavenskim Juliom Iglesiasom". Naravno, ima tu i malo pretjerivanja svojstvenog životu uz estradnu pozornicu, ali zlatni glas Mirka Cetinskog poznat je širom svijeta - od Mirkove rodne Istre do Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza, u kojima je taj Rovinjanin mnogo puta do sada nastupao. 



Ipak, Mirka Cetinskog nismo posjetili samo zbog njegovih pjevačkih uspjeha, nego i zbog karijere koja se smješi sinu Toniju, kojeg smo vidjeli kako pjeva u povodu Svjetskog festivala odmora i rekreacije, održanom u Rovinju prije nekoliko tjedana.

Obiteljski dom Cetinskih nalazi se u jednoj mirnoj rovinjskoj ulici, u prostranoj kući koja se ni po čemu ne izdvaja od onih u susjedstvu.

U dnevnoj sobi, kroz koju smo ušli u hladovinu zelene oaze vrata iza kuće, zapazili smo lijepu fontanu izrađenu od isklesanog kamena, za koju je Mirko objasnio da je ostala od rodbine, još iz vremena dok su Talijani gospodarili Istrom.

- Na sceni sam već dvadeset i pet godina - kaže nam Mirko Cetinski. - Počeo sam javno nastupati u Puli 1963. godine kao srednjoškolac, a prije dva desetljeća sam snimio svoju prvu ploču, zajedno s Ferdom Pomikalom.

Tvrdi da mu je "postalo jasno da će biti profesionalni glazbenik" tek kad je snimio prvu ploču.

- Nastupio sam i na svim jugoslavenskim festivalima zabavne glazbe, imao sam šesnaest američkih turneja, bezbroj nastupa po Evropi, stopedeset svirki u Sovjetskom Savezu i dvije turneje po Australiji.

Samo ove godine nastupio sam u Sovjetskom Savezu šezdeset puta. Moram priznati da zarade u toj zemlji više nisu tako dobre kao nekad, iako se čini mnogo kad vam honorar stigne na tekući račun.

S obzirom na broj nastupa to nije velika zarada, nekad se poslije dva mjeseca koncertiranja u Sovjetskom Savezu s tim honorarom mogla sagraditi kuća - objašnjava Mirko.

Mirko Cetinski je do sada snimio trideset singl-ploča, deset samostalnih albuma i četrdeset albuma s drugim pjevačima.

Posljednjih šest-sedam godina, osim što nastupa na domaćim i stranim pozornicama, radi u rovinjskom poduzeću "Jadran turist", kao organizator kulturnih djelatnosti za brojne turiste koji posjećuju jedan od najatraktivnijih gradova zapadne Istre.

- Izgleda da sam u Toniju dobio svog nasljednika i na pozornici - priča Mirko. - On je oduvijek pokazivao sklonost prema glazbi, a sada je očito da će to biti njegov životni i profesionalni put.

Te riječi potvrđuje i mlađi Cetinski, koji ima svoj band, svira klavijature, a po potrebi koristi i bas-gitaru ili usnu harmoniku.

- Želim se upisati na glazbeni smjer pedagoške akademije, kako bih dobio odgovarajuće obrazovanje - priča nam Toni.


Na pozornici nije uvijek lako



Njegov otac dodaje da je već postao ljubimac mlade ženske publike. Zasad samo one što ga slušaju na rovinjskim terasama, ali, to je tek početak.

Toni još ne izvodi svoje vlastite stvari, nego sa svojim sastavom svira samo "skinute" pjesme.

Čini se da će tako biti još ovog ljeta, jer su se za Tonijev profesionalni proboj zainteresirali Zrinko Tutić i Đorđe Novković, koji žele napraviti njegov samostalni album prvenac.

Prvo snimanje zakazano je za rujan, a LP će izaći negdje tijekom jeseni.

Tutić i Novković su se za Tonija Cetinskog zainteresirali kad su čuli kazetu s evergrinima koje je on snimio "na svoj način".

Treba reći da je Toni imao i poziv na "Zagreb-fest", kojeg, na savjet iskusnijih kolega, nije prihvatio.

- Želio bih reći da Tonija nije nitko tjerao na estradu - priznaje Mirko Cetinski. - Na pozornici nije uvijek lako. Mislim da nisam talentiraniji od sina, a istini za volju, nisam niti imao takve uvjete.

Uz Tonija, i Mirko Cetinski će na jesen snimiti ploču, također surađujući sa Đorđom Novkovićem.

Kaže da nije prihatio poziv u Ameriku, ali će sljedeće godine ponovno nastupati u Sovjetskom Savezu, gdje vole mediteranske, belkanto melodije.

- Od festivala sam odustao na duže vrijeme. Smiješno je da se čovjek poslije toliko nagrada opet gura po festivalima, neka se mlađi, poput Tonija, na njima natječu - tvrdi Mirko, dodajući da festivalske kuhinje ipak nisu presudne.

Da li će Toni Cetinski postati nova glazbena zvijezda i hoće li ostvariti uspjehe poput svog oca, vidjet ćemo. Ali, očito je da ima dobrog učitelja kojeg bi, kao svaki dobar đak, mogao nadmašiti. 

Zabeležio: Dubravko Grakalić, obrada: Yugopapir (Top, avgust 1989.)




Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)