Irena Čelik, evropska vicešampionka: Atletska gimnastika može samo pomoći ženi da poboljša svoj izgled




Atletska gimnastika može samo pomoći ženi da poboljša svoj izgled, da stekne pravilno formiranu, vitku, čvrstu figuru sportistkinje. Lažni su strahovi, i lažne dileme - hoće li se telo opustiti posle prestanka bavljenja sportom, omlohaviti, pretvoriti se u ružnu, izbezobličenu masu

1980: Retko ko se neće setiti, ako mu pomenete sportsku disciplinu koja se zove atletska gimnastika, da sa tim poveže ime Petra Čelika. O njemu se, verujemo, dovoljno zna, dovoljno se čulo i pisalo. 

Međutim, retki su oni koji su zapamtili podatak da je Petrova supruga Irena, posle dve godine bavljenja atletskom gimnastikom, prošle godine izašla na Evropsko prvenstvo, i tamo, samo zahvaljujući nepoznavanju cakica i stručnih marifetluka, osvojila titulu vicešampionke Starog kontinenta.

Da je bila upućenija u sisteme nametanja žiriju, kao što su to bile njene protivnice, sigurno je da bi se vratila u Bačku Palanku ovenčana lovorovim vencem pobednice.

Uostalom, pred ovogodišnju sezonu takmičenja za šampionat Evrope (u dve verzije) i Svetski šampionat, u ćaskanju u kući u Šumskoj ulici u Bačkoj Palanci, Irena nam je, sa malo gorčine, a sa puno samopouzdanja, znala da kaže:

- I, odlučila sam da počnem da učim balet.

To, i učenje engleskog će mi uzeti mnogo od ionako malog fonda slobodnog vremena, ali, uz telo kakvo imam, uz volju koju posedujem i uz želju da se popnem na pobedničko postolje, taj balet i to znanje engleskog samo će mi pomoći...

Kao i svaki drugi međunarodni žiri, i onaj u Nemačkoj, i onaj u Atini, pa i onaj u Londonu će favorizovati predstavnice zemalja koje imaju razvijen i prihvaćen sport koji neki nazivaju bodi - bilding, a koji ja, čini mi se s pravom, nazivam - atletska gimnastika.

Kod nas atletska gimnastika za žene, u organizovanom vidu, još uvek predstavlja mislenu imenicu.

A znate zbog čega?

Zato što nema koga da počne da se ozbiljno bavi organizacijom.


Stidljivo vežbanje



- Čim ustanemo, trčimo sedam do deset kilometara. Zatim slede vežbe u sali. Radim kombinovano: na primer, vežbe za noge i vežbe struka, zatim, sutradan, neke druge komplementarne vežbe. I verujte, ništa mi nije teško.

Spremamo se, ozbiljno radimo, jer do septembra, dok se ne završi Svetski šampionat u Londonu, mi ćemo biti na dijeti, i to veoma rigoroznoj.

Irena Čelik priča o dijeti, o kalorijama i kilogramima, o potrebi da se svaki gram suvišne težine, "sala", skine i ostavi u sali za treninge, da bi suncem opaljeno telo na takmičenju osvojilo poene...

A onda malo priča o atletskoj gimnastici, sportu koji kod nas, bar kad je u pitanju ženski sport - nepostojeći - a opet - javljaju joj se, putem pisama, devojke iz cele Jugoslavije, obaveštavaju je da vežbaju, pitaju za savet, traže pomoć od nje, iskusnije ...

A nema još tri godine kako je srednjoškolka iz Kranja, Irena, srela svog Petra, zaljubila se, i pošla sa njim, a da nije završila ni školu.

Ušla je u salu za treninge, i počela, isprva veoma stidljivo, da vežba...

Sada, sa dvadeset godina, već je iskusna atletska gimnastičarka.

- Potpuno je jasno da se američka i evropska atletska gimnastika za žene razlikuju kao dan i noć. Amerikanci više vole prenaglašene stvari, čuda, pa i u atletskoj gimnastici takmičarka treba da pleni pažnju auditorijuma ne skladnošću tela i elegancijom pokreta, već gomilom mišića i "tarzanskim" ponašanjem.

Sreća je velika da taj sistem nije prodro u Evropu.

Jer, atletska gimnastika u Evropi još uvek daje prednost lepoti tela, eleganciji i harmoniji pokreta i odnosa u telesnom sastavu ...

Petar je, pre kratkog vremena, napisao knjigu posvećenu takmičarkama, i u njoj je razradio kompletan sistem važbi, dijeta i uputstava za sticanje i održavanje lepe, sportske figure.

Sudeći prema Ireni, koja se prva držala tih uputstava, taj priručnik je veoma značajan.


Lepo telo i privatan život



Kad se razgovara sa Irenom Čelik, novinar obavezno pada u zamku, i izgovara dva pitanja koja baš i ne bi morao da izgovori, da se imalo spremao za razgovor.

To su:

- Bavljenje atletskom gimnastikom i deca?

... na koje Irena odgovara mirno i bez ulaženja u detalje bilo kakve vrste, smatrajući da dok se aktivno takmiči u veoma jakoj međunarodnoj konkurenciji, odnosno dok ne potvrdi ili čak i poboljša svoj prošlogodišnji uspeh, nema smisla da razmišlja o deci, jer, tu čovek mora da se odluči odmah.

Bavljenje atletskom gimnastikom je naporno, zahteva mnogo odricanja, opsežne pripreme i treninge, i zna se da život, onaj privatni, tu mora da trpi.

Privemeno, ali ...

- Drugo pitanje je, naravno: da li je atletska gimnastika sport za žene?

- Atletska gimnastika može samo pomoći ženi da poboljša svoj izgled, da stekne pravilno formiranu, vitku, čvrstu figuru sportistkinje.

Lažni su strahovi, i lažne dileme - hoće li se telo opustiti posle prestanka bavljenja sportom, omlohaviti, pretvoriti se u ružnu, izbezobličenu masu ... 

U pitanju je način ishrane, i, naravno, salo koje imamo ili nemamo.

Dok ovo govori, Irena je pomalo gnevna, a pažljiv posmatrač može da uoči i negovane nokte, i frizuru... 

- Otkud uopšte ta ideja da žena koja se bavi atletskom gimnastikom mora da bude muškarača?

Zaboga, još jednom da ponovim, nismo u Americi, gde je to baš tako.

Ovde, kod nas, mnogo je drukčije, a ako uskoro, što jako želim, bude organizovan najavljivani šampionat Jugoslavije u atletskoj gimnastici, videćete da je, što se ženskog roda bar tiče, ova gimnastika pravi pomoćnik lepote.

A preduslov za vežbanje je, naravno, jaka volja.

Na početku, ili na kraju razgovora, saznali smo i ovogodišnji plan takmičenja i priprema Irene i Petra Čelika.

Sve zajedno, sledećih deset meseci će se redati pripreme, takmičenja, pripreme, i to u dosta ubrzanom ritmu.

- Stesaću se. Izgledaću bolje nego prošle godine - poručuje Irena. I mi joj to želimo, ako je moguće. I da uspe. Da u svom drugom takmičenju zauzme pobedničko postolje.

Razgovarao: Voja Ivanović, obrada: Yugopapir (Zum reporter, 1980.)




Osamdesete: Slike iz sportske karijere 

(slike donirala Irena Čelik)











Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)