Kako je izgledalo otvaranje Desetog svetskog prvenstva u fudbalu '74...



Deseto svetsko prvenstvo u fudbalu počelo je karnevalski - 16 poznatih nacionalnih ansambala u narodnim nošnjama prikazali su nedostižnu lepotu igara i pesama zemalja koje se takmiče u završnici svetskog prvenstva. 

Ta vedra predstava prethodila je izvanrednoj utakmici između Brazila, prvaka sveta, i Jugoslavije. Četiri sata vedrog programa i dramatične igre dva velika fudbalska rivala dali su izvanredan ton celom ovom takmičenju. 

Objavljujemo nekoliko fotografija iz Frankfurta snimljenih tog 13. juna, kada je milijarda ljudi s interesovanjem pratila ceremoniju otvaranja i prvu od 38 utakmica, koliko će se odigrati do 7. jula.

Veličanstven prizor na Vald stadionu u Frankfurtu - 2.000 učenika svrstali su se tako da su na terenu izvezli znak "WM 74" - Predsednik SRN Gustav Hajneman je otvorio Deseto svetsko prvenstvo.

I on je bodrio "plave" - ovaj mališan došao je na Vald stadion da kao pravi patriota i fudbalski znalac navija za Džajića i ostale naše reprezentativce.

Najbolji fudbaler sveta Pele i Uve Zeler, bivši nemački reprezentativac, pre početka utakmice Jugoslavija - Brazil na centru su razmenili stari pehar prvaka sveta "Zlatnu boginju" i pehar FIFE koji će dobiti novi šampion sveta.

Naši među svojima - na tribinama Vald stadiona bilo je nekoliko hiljada Jugoslovena koji su bili opremljeni nacionalnim zastavama.

Fotografija koja govori o odnosu snaga na terenu - Brazilci pokušavaju da spreče našeg centarhalfa Katalinskog koji je došao da pomogne svojim napadačima.

Aćimović je primio loptu od Oblaka, prevario majstorskim potezom svog čuvara i šutirao iz mesta. Golman Loao je imao više sreće nego veštine - lopta ga je slučajno udarila u nogu.

Snimili: Vlada Jovin i Volter Jadrešin, obrada: Yugopapir (Tempo, jun 1974.)







Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)