Koje su poznate ličnosti nekada bile sportisti: Vera Čukić - košarkašica, Ljubiša Samardžić - bokser





Mića Orlović je svojevremeno bio odličan sportista. Kao gimnazijalac bio je svestran, ali mu je najviše »ležala« košarka. Bio je prvi igrač valjevskog Omladinca i samo ljubav prema svom gradu zaustavila je njegovu još blistaviju karijeru

Danas verovatno nema nijednog Jugoslovena koji nije čuo za Miodraga Popovića - Debu, poznatog beogradskog pozorišnog, filmskog i televizijskog glumca. Mnogi su ga upoznali na malom ekranu, najviše zahvaljujući popularnim emisijama Radivoja Lole Đukića i Novaka Novaka - kao milicionera Mileta. 


Ništa manje nije poznat ni Severin Bijelić.

O Mići Orloviću, popularnom voditelju beogradske radio-televizije i da ne govorimo.

Ili, recimo, o Ivici Šerfeziju, popularnom zagrebačkom interpretatoru zabavnih melodija, Slobodanu Aligrudiću, koji je u nedavnoj televizijskoj emisiji »Rađanje radnog naroda« ostvario jednu veoma zapaženu ulogu...

Međutim, malo je onih koji znaju da su te popularne ličnosti iz našeg umetničkog sveta nekada, ne baš tako davno, nizale uspehe i na sportskim borilištima.

Mnogi od njih bili su nezamenjivi u svojim klupskim ekipama, pa čak nosili i dres s državnim grbom.

Miodrag Popović - Deba, još kao gimnazijalac, najviše je voleo da juri za krpenjačom, baš kao i svi njegovi vršnjaci iz Šeste beogradske gimnazije.

Ali, što nije postao, možda, sasvim prosečan fudbaler, već odličan odbojkaš, čak i državni reprezentativac, najviše može da zahvali Savi Grozdanoviću, nekadašnjem drugu iz školskih klupa, danas uglednom stručnjaku i donedavno saveznom kapitenu.

Sava je prvi »zarazio« Debu za odbojku, jer je u ono vreme on bio već poznati odbojkaš i reprezentativac.

I tako je Miodrag Popović, umesto da nastavi i dalje da »pika« fudbalsku loptu, najveći deo slobođnog vremena provodio na Crvenom krstu, na improvizovanom odbojkaškom igralištu.

Ubrzo je postao član beogradskog Železničara, a potom i nezamenjivi prvotimac.

Bio je igrač koji je znao da »gine« za klub. I to ga je dovelo do reprezentacije.

Učestvovao je i na Evropskom šampionatu 1961. godine u Parizu, kao kapiten naše najbolje odbojkaške selekcije.

Od Miodraga Popovića sigurno je bilo i boljih i kvatitetnijih odbojkaša, ali ne i popularnijih.

Bio je omiljen na svim odbojkaškim borilištima gde god se pojavio.


Svestrani sportista



Severin Bijelić može da se pohvali da je bio najsvestraniji sportista među našim poznatim umetnicima.

Sa uspehom je igrao fudbal, bavio se smučanjem, plivao...

Bio je prvi čuvar mreže beogradskog BASK-a, branio je gol i omladinske reprezentacije: odnosio je pobede na brojnim smučarskim takmičenjima, dok je najveće uspehe beležio kao plivač. 

Više puta osvajao je titule juniorskog prvaka Jugoslavije na 100 metara baterflaj, a na 200 metara bio je šesti na Evropskom prvenstvu 1947. godine u Monte Karlu...

I danas Seva, kako ga prijatelji zovu, još uvek se bavi sportom. Istina, više ne kao aktivan takmičar, već rekreacije radi. Ponekad se dobro izjuri sa fudbalskom loptom, ali najradije pliva.

Za njega kažu da je i sada prvi među svojim kolegama iz umetničkog sveta - u podvodnom ribolovu. U tom sportu je neumoran, on ga trenutno najviše privlači.


Bolji pevač ili teniser?



Za vreme jedne turneje u San Pedru, Ivica Šerfezi, popularni interpretator zabavnih melodija iz Zagreba, čuo je da se tih dana održava teniski turnir.

I zamolio je organizatore da i njemu omoguće da se takmiči.

Sutradan »lepi Jugosloven«, koji se pojavio medu učesnicima turnira, dočekan je s iznenađenjem.

- Zar pevač da se takmiči sa našim poznatlm teniserima - pitali su se mnogi.

Ali, već posle nekoliko poteza, svi su uvideli da Ivica Šerfezi nije samo vrlo dobar pevač, već i odličan teniser.

Ubedljivo je pobedio svog protivnika i postao ljubimac brojnih gledalaca.

Dobio je pohvale i organizatora, koji su ponudili našem zemljaku da učestvuje i na nekoliko narednih turnira!

Međutim, organizatori teniskih mečeva iz San Pedra, kao i veliki broj nas, Jugoslovena, nisu znali da je Ivica Šerfezi pre nego što je počeo da peva, bio jedan od najtalentovanijih zagrebačkih tenisera, da je učestvovao na mnogim takmičenjima i da se pre nekoliko godina nalazio na rang-listama najboljih naših asova »belog sporta«.

- Prvi uspeh, kao teniser, zabeležio sam na internacionalnom prvenstvu Jugoslavije u Opatiji 1956. godine, kada sam u konkurenciji starijih omladinaca osvojio prvo mesto - kaže Ivica Šerfezi, koji se i danas, u slobodnom vremenu, najradije bavi sportom u kome je mogao da napravi sjajnu karijeru. On je stalni posetilac mnogih teniskih priredaba i dobar prijateij sa Pilićem, Jovanovićem i ostalim našim istaknutim teniserima.


U čuvenoj generaciji Partizanovih "beba"



Malo njih zna, pa čak i oni najprivrženiji beogradskim »crno-belima«, da je današnja zvezda naše televizije, Slobodan Aligrudić, igrao u onoj čuvenoj generaciji Partizanovih »beba«. Bio je, kažu, nezamenjiv u podmlatku, na levom krilu. Prelazio je protivnike kao od šale i punio mreže, a »životnu partiju« dao je na utakmici sa OFK Beogradom, koju je Partizan dobio sa 5:2. U tom dvoboju brzonogi Aligrudić dao je dva efektna gola i bio najbolji igrač na terenu.

- Dugo sam se dvoumio: da li da se posvetim fudbalu ili glumi, koja me je sve više privlačila - seća se danas Slobodan Aligrudić. - Ipak, odlučio sam se za ovo drugo, ostavio sam fudbal. I danas ga vrlo rado igram, ne propuštam nijednu utakmicu mog voljenog kluba.

I Mića Orlović je svojevremeno bio odličan sportista. Kao gimnazijalac bio je svestran, ali mu je najviše »ležala« košarka. Bio je prvi igrač valjevskog Omladinca i samo ljubav prema svom gradu zaustavila je njegovu još blistaviju karijeru, mada je, to mnogi tvrde, mogao sa dosta uspeha da igra čak i u Crvenoj zvezdi, ili bilo kom drugom klubu.

Nada Vučković, jedna od najboljih jugoslovenskih rukometašica svih vremena, kaže za svoju sestru Zdenku, danas poznatu interpretatorku zabavnih melodija, da je mogla čak da postane i državna reprezentativka u istom sportu da je nastavila njim da se bavi, jer je bila jedna od veliklh nada zagrebačke Lokomotive.

Vera Čukić, naša poznata filmska i televizijska glumica, nekada je igrala košarku, rukomet, bavila se atletikom, ali su joj najblistaviju karijeru proricali - kao šahistkinji!

Ljubiša Samardžić, popularniji po nadimku Smoki, bio je aktivan fudbaler i bokser, Višnja Korbar, pevačica zabavnih melodija iz Zagreba, aktivno je igrala stoni tenis, Aleksandar Gavrić, poznat  iz mnogih filmova, bio je član košarkaške ekipe Partizana, Minja Subota i danas igra tenis...

- Za mene je sport bio najlepša zabava, kaže najlepša devojka Evrope, Ljubljančanka Saša Zajc. - Aktivno sam igrala košarku i rukomet i mnogi su tvrdili da bih u tim sportovima, ako bih marljivo trenirala, mogla čak da postanem i vrhunska sportistkinja.

Ovih nekoliko primera govori da je među našim vrhunskim umetnicima, poznatim i popularnim ličnostima, bilo dosta onih kojima sport nije bio samo hobi, već su u njemu beležili odlične rezultate, postajali čak šampioni i rekorderi.

Napisao: T. Marković (Tempo, jul 1969.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)