Tukaj Radio Študent! Najmlađa YU radio stanica već emitira svoj redoviti program (1969)


Sigurno je da će njihov atraktivan program s obiljem pop muzike i duhovitih teskstovnih emisija privući ne samo brojnu mladu publiku već i one koji proizvode za mlade, pa je u okviru radija već formirana grupa za ekonomsku propagandu. Borba za oglašivače bit će žestoka 


Dok ovo budete čitali, najmlađa jugoslavenska radio stanica već će emitirati svoj redoviti program. Na valnoj dužini od 188 metara (naravno, srednji val), dva puta dnevno, u 12 i 21 sat, u eter će biti pušteni uvodni taktovi popularne popijevke "Kad študent na rajžu gre".

U aranžmanu i izvedbi "Studentskog džez ansambla" ta je melodija postala "zaštitni znak" prve jugoslavenske (a možda i evropske) radio stanice namijenjene studentima.

Zapravo, ne samo studentima, jer urednici optimistički najavljuju:

- Oni koji su dosad u potrazi za najnovijim hitovima i tekućom zabavno-muzičkom konfekcijom okretali dugme Radio Luxemburga, odsad će slušati i našu stanicu. Po aktualnosti zabavno-muzičkog programa, bit ćemo vodeća radio stanica u Jugoslaviji. 

Naš je princip: svaku hit-ploču ili snimku koja se pojavila u Evropi ili Americi moramo imati najkasnije za nekoliko dana, tako da ćemo zbivanja u svijetu pop muzike pratiti s najviše tjedan dana zakašnjenja!

Sigurno ugodna novost - kad se zna da naše velike radio stanice obično "kaskaju" za pop zbivanjima u razmaku i od mjesec dana!




Da bi ostvarili obećanje, ambiciozni urednici zabavnog programa Radio Studenta već su prije nekoliko mjeseci stupili u kontakt s brojnim studentskim disko-klubovima u svijetu.

Na žalost, tu svježu zabavnomuzičku robu moći će konzumirati uglavnom mlada publika u okolici Ljubljane, jer stanica koju pokreću studenti Ljubljanskog sveučilišta bit će ograničena dometa - čut će se u radijusu od dvadesetak kilometara.

Ipak, brojka od 300.000 predviđenih slušalaca studenata, srednjoškolaca, starijih osnovaca, pa i i pokojeg mlađahnog djedice ili bake - obavezuje nas da kažemo nešto više o radu ove jedinstvene radio stanice i inicijativi mladih.

Iz razgovora s glavnim urednikom radija Jožetom Šlauderom (inače apsolventom strojarstva) saznajemo da se ideja o pokretanju studentske radio stanice pojavila još 1967, ali tada nije bilo sredstava za tako krupnu akciju.

Zapravo, nije ih bilo ni lani kad se Skupština studenata Ljubljanskog sveučilišta odlučila da se svakako počne s realizacijom radija.

No, zar studenti nisu poslovično poznati po svom optimizmu i dovitljivosti?

Marljivi članovi ŠOLT-a (studentske organizacije Narodne tehnike) kojima je baza u VII bloku studentskog naselja u Ljubljani, bacili su se na izradu odašiljača i ostalih instrumenata potrebnih prvoj radio stanici.

Da se razumijemo, nije to bio nikakav polustručan amaterski rad, jer među članovima ŠOLT-ovog Radio-kluba koji su od septembra prošle godine nekoliko mjeseci radili odašiljač, bilo je i studenata elektroničara.

Uostalom, kad je odašiljač nedavno bio dovršen, a s njim i cjelokupna studijska oprema vrijedna 8,000.000 starih dinara (u "normalnim" uvjetima sve bi to bilo dvostruko skuplje), stručnjaci iz "Iskre" i Radio-televizije Ljubljana najpohvalnije su se izrazili o njihovoj visokoj kvaliteti.

Kad smo već spomenuli RTV Ljubljanu, bilo bi zanimljivo znati kako ta velika radio stanica gleda na pojavu svog mladog, malog, ali ne i slabog konkurenta. Jer, valja znati da će, osobito uvečer između 21 i 23 sata, brojni slušaoci prebacivati skalu svojih prijemnika s Radio Ljubljane, na Radio Student!

- Bilo je poprijekog gledanja i skeptična mahanja glavom, ali kod drugih. RTV Ljubljana nam je izašla u susret. Kad smo se obratili Saveznom sekretarijatu za privredu s molbom da odobri rad stanice, odobrenje smo dobili baš zahvaljujući drugovima iz RTV: oni su nam oslobodili jednu svoju frekvenciju.

Radio Student sa snagom od 50 wata, radit će, kako rekosmo, na srednjem valu 188 metara i frekvenciji 1594 kiloherza.

Ipak, možda će RTV jače osjetiti konkurenciju kad im Radio Student za nekoliko posto umanji priliv oglašivača. Naime, studentski radio postavljen je na principu samofinanciranja, pa će se uzdržavati i od emitiranja reklama privrednih organizacija.

Sigurno je da će njihov atraktivan program s obiljem pop muzike i duhovitih teskstovnih emisija privući ne samo brojnu mladu publiku već i one koji proizvode za mlade, pa je u okviru radija već formirana grupa za ekonomsku propagandu.

Borba za oglašivače bit će žestoka, jer ovaj mladi kolektiv ubuduće neće da računa na pomoć "odozgo" i "sa strane" kojom je, u stvari, omogućen start njihova radija.

Konkretno, pokretanje Radio Studenta pripomogli su Savez studenata sa 3,500.000,

Savez boraca sa 200.000, Narodna tehnika sa 500.000,

Sekretarijat za narodnu obranu sa 500.000,

Gradsko vijeće Ljubljana sa 1.000.000,starih dinara - što bi sve bilo nedovoljno da nije bilo mnogih i mnogih sati dobrovoljnog rada, znoja, znanja i zalaganja studenata!

Prostorije Radio Studenta nalaze se u VIII bloku studentskog naselja, smještene u pet prostorija. Tu je tajništvo i redakcija, tu je mješaonica, a tu je i moderno opremljen studio sa spikerskim stolom, za kojim će se redovito izmjenjivati sedam simpatičnih spikerica i spikera. 

Naime, prije nekoliko mjeseci raspisan je ina Ljubljanskom sveučilištu natječaj za spikere budućeg radija.

Od osamnaestoro studenata (djevojke su bile u većini), sposobnosti kojih su ocijenjene na audiciji, sedam ih je upućeno na stručnu obuku u RTV Ljubljana, kojom je rukovodila Ana Mlakar, najpoznatija spikerica slovenskog radija.

- Mi studenti smo izrazito nekomunikativna populacija, prilično zatvorena u odnosu na društvo. Zato će radio pružiti građanima mogućnost da se upoznaju sa studentskom aktivnošću, on će razvijati suradnju građana i studenata, bit će na neki način most između studenata i ostalih društvenih kategorija,  rekao nam je glavni urednik i glavni pokretač cijele akcije Jože Šlander.

Bit će, dakle, u četvorosatnom programu svakog dana vijesti i obavijesti iz studentskog života, komentara o društvenim i ekonomskim pitanjima, intervjua, reportaža, crtica, polemičkih razgovara pred mikrofonom, reklama, kulturnih emisija, ozbiljne muzike i džeza - dakle svega onog šarenila što sačinjava program "velikih" radio stanica.

Novinar: R. Aljinović (Plavi vjesnik, april 1969.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)