Na snimanju filma "Breza" '67: Kako je Ante Babaja otkrio Mancu Košir / Bata prvi put kao zagorski seljak



Režiser je dugo tragao za Brezom. Napokon je odlučio da ulogu Janice povjeri Manci Košir, studentici prve godine matematike i fizike iz Ljubljane. Ima 18 godina. Prošlog mjeseca nastupila je u TV drami "Priča u potkrovlju" mladog slovenskog režisera i pisca Lade Troha, i to u glavnoj ulozi

Malo selo Guci, smješteno kraj ceste za Karlovac, pedesetak kilometara od Zagreba, preko noći je oživjelo. U nekoliko kuća smjestila se ekipa filma "Breza" i tu će ostati oko 40 dana, dok snimanje ne bude potpuno završeno.

Četvrti radni dan.

Glumica Nela Eržišnik nije došla u zakazano vrijeme. Javila je da je iznenada oboljela!

Režiser, debitant u dugom metru Ante Babaja odlučio je da s direktorom fotografije Tomislavom Pinterom iskoristi dan i obiđe terene u okolici koje će koristiti za kasnije snimanje.

Za to vrijeme glumci krate čekanje u improviziranom bifeu ili po okolnim kućama kod domaćina koji su stjecajem okolnosti i sami dobili šansu da se u manjim ili većim ulogama pojave na filmu.

S Herminom Pipinić uputili smo se u kuću zemljoradnika Josipa Foka. On u filmu tumači njenog muža!

Pitamo ga zašto je pristao da igra na filmu.

- Nije to zbog novaca, jer kako sam živio dosad, tako bih i dalje. Nego, rekoše, premijera će biti u seoskom Vatrogasnom domu, pa bih htio da vidim kako izgledam na filmu!

Josip Fok godinama zarađuje svoj novac radeći u polju s konjima. Vrijeme je oranja i posla je preko glave. No Josip se snašao. Za oranje je angažirao jednog svog znanca pa od 4000 starih dinara - koliko mu plaćaju za dan kad snima - isplaćuje i njemu dnevnicu.

I njegova žena Anica a i kći Marica, kojoj su tek četiri godine, dobile su ulogu u "Brezi".

Anica igra njegovu susjedu, a kći Herminu i Josipovu kćer.

Hermini Pipinić je uloga Jagice druga uloga u ovoj godini. Kaže da je zadovoljna, ponajviše zato što se snima na kajkavskom narječju.

Glavni filmski objekt je kuća Bare Fok. U njoj će se snimati čitavo vrijeme. Staricu smo upitali što je radila dok ekipa nije zaposjela njenu kuću.

- Znate što se sve u kući radi! - odgovorila je.

- A što sada radite?

- Ništa! Po cio dan pjevam i družim se s glumcima.

Bara je zaista najpopularniji i najtraženiji član ekipe. Što god kome treba, pitaju nju.

Nešto dalje, u prizemnoj kući Marice Fok, smješten je bife.

Cijene nisu baš popularne! Čašica konjaka stoji 200 dinara. To je već treća obitelj Fok s kojom razgovaramo. Maricu pitamo jesu li u srodstvu.

- Od ceste naovamo,  objašnjava,  ima četrnaest porodica Fok. Mi to zovemo "zadruga Fokovih" i svi smo u nekakvom srodstvu!


Teren za snimanje odabrao je scenograf Željko Senečić i čini se da bolji ambijent za ekranizaciju poznate novele Slavka Kolara nije mogao naći.

Scenarij "Breza" bio je završen prije sedam godina, još za života poznatog pisca, ali za realizaciju nikako nije bilo novaca!

Još tada je Babaja glumcu Fabijanu Šovagoviću obećao da će u filmu tumačiti lik Jože Svetog, koji je scenariju "Breze" pripojen iz druge pripovijetke Slavka Kolara "Ženidba Imbre Futača" .

Joža Sveti je po mišljenju Fabijana Šovagovića jedan od najbolje obrađenih likova u scenariju:

- To je lik priprosta seljaka. Već samo ime daje njegove osnovne karakteristike: vjerski je fanatik koji bježi od svega što bi ovozemaljski život sa "svojim grijehom" mogao pružiti. 

Stoga, iako je zaljubljen u Janicu - glavnu junakinju - do ostvarenja te ljubavi nikako ne dolazi.

On izdiže ljubav do simbola, dakako, vjerskog. Također se jasno ističe njegova plemenitost u odnosu prema tragediji glavne junakinje.

Glavnu ulogu - lugara Marka tumači Bata Živojinović. Njemu je to šesti film u ovoj godini! Na ekranu će se prvi put pojaviti kao zagorski seljak. Da li mu to pričinjava kakve teškoće?

- Najveći je problem u tome što govorim kajkavski. Ako uz pomoć lektora uspijem savladati kajkavski, onda ću ulogu sam naknadno sinhronizirati. Ako ne uspijem učinit će to netko drugi.

Marko je seoski kicoš. Pomalo i grub, ali simpatičan. Ženi se Janicom, djevojkom iz sela, no po nagovoru svog nadšumara. Nakon godinu dana njihovo prvo dijete umire, a ubrzo i Janica.

Režiser je dugo tragao za Brezom.

Napokon je odlučio da ulogu Janice povjeri Manci Košir, studentici prve godine matematike i fizike iz Ljubljane.

Ima 18 godina.

Prošlog mjeseca nastupila je u TV drami "Priča u potkrovlju" mladog slovenskog režisera i pisca Lade Troha, i to u glavnoj ulozi.

- Kako ćete uskladiti rad na filmu i vježbe na fakultetu?

- Obavezne vježbe imam svake subote i njima ću prisustvovati, a drugo nije važno!

- Kako ste doživjeli filmsko krštenje?

- Ne pitajte! Prvi dan su me polili vodom a onda gurnuli u blato i vukli gore-dolje, da bih na sceni filma izgledala kao da sam pokisla i usputno pala negdje u blato.

Drugi dan je bio još gori! Po tijelu, rukama i nogama stavili su mi pijavice. Bilo ih je više od deset. U sceni je trebalo da me jedna nadriliječnica njima liječi. No, nadam se da su najteže scene prošle!

- Da li vam je već netko rekao da ste nalik na Džuli Kristi?

- Jest.

- Sviđa li vam se Džuli Kristi?

- Veoma.

- Nabrojite tri glumice i tri glumca koji vam se njaviše sviđaju.

- Pa, Džuli Kristi, Sofija Loren i Milena Dravić. Što se glumaca tiče, Pol Njumen, Gregori Pek i Bert Lankaster.

- Omiljena muzika?

- Klasična gitara koju i sama sviram. Obožavam muziku Segovije, Jovičića i Grakalića.

- A muziku mladih, bit?

- Ne. Mogu je slušati najviše pola sata, a onda mi je već preko glave.

- Nosite prezime čovjeka koji je dao nacrt da se izradi prva poštanska marka u svijetu. Skupljate li marke?

- Ne!

- Skupljate li nešto drugo?

- Da, knjige, ploče i odnedavno uloge!

- Kad biste imali novaca i kupili auto, koju biste marku odabrali?

- Bez razmišljanja "spačeka". Ekonomičan je i brz. Bio bi to ružan auto, a lijepa djevojka.

Ekipa i dalje snima...

Zabeležio: Dragan Živanović, snimke: Valent Grobenski (Arena, mart 1967.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)