Indexi '67: Ne nastupamo na Gitarijadama, imamo loše mišljenje o tim skupnim nastupima beat sastava

Jul 1967: Zatvorila su se sva školska vrata, uveliko traje letnji raspust. Mladi sada mogu da se prepuste bezbrižnom slušanju najnovije zabavne i beat muzike. Ipak, izbor gramofonskih ploča na kojima se nalaze pesme naših vokalno-instrumentalnih sastava nije baš prevelik - do sada su jednu ili više samostalnih ploča snimile sledeće grupe: Bijele strele, Crveni koralji, Atomi, Zlatni akordi, Roboti, Grupa 220, Elipse, Siluete, Iskre, Crni biseri, Zlatni dečaci, Uragani, Indexi i Delfini... Evo kakve letnje planove imaju zagrebački Delfini: sredom, subotom i nedeljom sviraće u plesnoj dvorani na Ribnjaku, a ostalim danima trudiće se da odrade već ugovorene "tezge" u Mariboru, Ptuju, Banjaluci, Šibeniku i drugim gradovima. U slobodno vreme, ako ga pored svih ovih nastupa nešto i preostane, pripremaće i vežbati pesme za njihovu treću ploču, koju nameravaju da izdaju najesen... I Bijele strijele su koncertno aktivne: nastupaju na sve popularnijem mestu, domu "Josipa Kulušića" u zagrebačkoj Hrvojevoj ulici. Prema rečima člana grupe Zdravka Bukljaša, u planu je turneja po slovenačkim mestima, a bend radi i na nekim originalnim kompozicijama, koje bi po ideji Pere Gotovca trebalo da snime za Jugoton... Nemaju baš svi mladi sastavi tako odanu fan populaciju kao Grupa 220 - njihovi obožavaoci objavljuju klupski list, koji primaju svi članovi sa redovno izmirenim novčanim obavezama (godišnja članarina je 200 dinara), a uprava kluba se trudi da povremeno pošalje i neku novu fotografiju Mlinareca i drugova, kao i najnoviji reklamni materijal... Sarajevski Indexi nemaju svoj časopis, ali zato o njima već uveliko piše Plavi vjesnik, omiljeni tinejdžerski magazin, čiji čitaoci povremeno preuzimaju ulogu reportera, pa je tako 18-godišnji Miroslav Kutanjac "ulovio" mlade Sarajlije u garderobi zagrebačkog TV studija, nakon nastupa u jednoj emisiji. Evo šta su mu članovi Indexa ispričali za rubriku "Kako smo postali"...

"Gitarijade? Mnogi se čude što naš sastav ne nastupa na tim natjecanjima. Zašto? Imamo loše mišljenje o tim skupnim nastupima beat sastava. Danas se svaka gitarijada naziva jugoslavenskom, ali po sudjelovanju boljih sastava, isto tako i po kvaliteti, taj naziv nikako ne odgovara" 

Danas taj sastav mnogi stručnjaci, a i članovi ostalih VIS-ova, ubrajaju među najkvalitetnije i najuspješnije beat grupe u našoj zemlji. Njihov naziv Indexi karakterizira njihovo zanimanje. Naime: Slobodan Kovačević, solo gitara, Ismet Arnautalić, ritam gitara, Fadil Redžić, bas gitara i Davorin Popović, vokalni solist, studenti su Sarajevskog univerziteta. Najstariji među njima je Đorđe Kisić koji je završio školu i vodi brigu oko sastava. On je organizator i menadžer sastava.

Slobodan, Ismet i Fadil ujedno su i kompozitori mnogobrojnih pjesama koje sastav svira na svojim gostovanjima, osobito na poznatom sarajevskom plesnom sastajalištu omladine "Sloga".

Iskoristio sam njihov dolazak u Zagreb za ovaj intervju. Pronašao sam ih u garderobi TV studija kako vrše posljednje pripreme za svoj nastup u jednoj emisiji "TV magazina".

Đorđe Kisić se iznenadio kad je čuo temu našeg razgovora, rekavši:

- Bolje pitaj kako smo se održali u ovakvoj velikoj konkurenciji! Nije uspjeh probiti se, već se održati na stečenoj poziciji!

Razgovor smo morali odgoditi do završetka njihova nastupa. Možda ste ih gledali i slušali na televiziji kada su nastupili s kompozicijom "Zašto je prazan čitav svijet".

Poslije nastupa započeli smo razgovor o postanku i opstanku ovog renomiranog sastava...

- Naš sastav djeluje već tri-četiri godine. Nakon osnutka počeli smo sa sviranjem stranih kompozicija, osobito popularnih Beatlesa. Ubrzo smo shvatili da su Beatlesi jedinstveni i da ih nitko ne može uspješno imitirati. Zbog toga smo se prebacili na komponiranje i sviranje vlastitih ostvarenja.

Našem uspjehu i popularnosti u početku je mnogo pomogla i plesna dvorana "Sloga", gdje i danas nastupamo.

U toj dvorani smo stekli mnogo poklonika. To nam je omogućilo i poziv na sarajevsku radio stanicu. Prvi pokusi su bili zadovoljavajući. Otada smo česti gosti programa Radio Sarajeva.

Ubrzo smo sklopili ugovor sa sarajevskim Velikim plesnim orkestrom, zatim i s Revijskim orkestrom. U tim orkestrima još i danas nastupamo kao samostalna ritam sekcija. To nam je omogućilo veći broj radi osnimaka. Tada smo snimili i ploču, a uslijedili su i televizijski nastupi.

U tom prvom dijelu našeg djelovanja najveći uspjeh je bilo sudjelovanje na "Opatiji 65", gdje smo nastupali u sklopu Velikog plesnog orkestra.

Drugi dio našeg sastava vezan je za dva nova člana.

Prije godinu i po dana u našem sastavu je izvršena mala izmjena. Sastavu su pristupilia dva člana iz VIS-a "Lutalice". To nije izmijenilo kvalitetu sastava. Sada smo još intenzivnije prešli na komponiranje i pronalaženje vlastita stila.

Ta aktivnost urodila je plodom.

S kompozicijom "Pružam ruke" (kompozitora Kovačevića) učestvovali smo na takmičenju za "Pjesmu Eurovizije". Tim pozivom smo bili veoma iznenađeni, jer se nitko od nas nije nadao da će se pojaviti na takvom kvalitetnom natjecanju. (Ta je kompozicija ocijenjena u jednom listu kao najbolja izvedba našeg VIS-a).




S istom kompozicijom smo nekoliko mjeseci poslije biranja "Pjesme Eurovizije" sudjelovali na takmičenju za "Pjesmu Intervizije". Ta dva nastupa u tako kratkom vremenu ujedno su i vrhunac našeg uspjeha. 

Sada se trebalo brinuti za opstanak sastava na tako visokom mjestu.

Uslijedila su mnogobrojna gostovanja u našoj republici a i u Beogradu, gdje uz našu sarajevsku imamo najvatreniju publiku.

Pozvani smo na festival RTV Sarajeva za "Vaš šlager sezone".

Svirali smo opet našu kompoziciju "Oko malih stvari svađamo se mi" (autori Arnautalić i Kovačević). Kompozicija je ušla u finale, a poslije je snimljena i na ploču.

Tada je uslijedila mala pauza, pa onda gostovanje u Beogradu... a sada smo u zagrebačkom TV studiju.

Gitarijade? Mnogi se čude što naš sastav ne nastupa na tim natjecanjima. Zašto?

Imamo loše mišljenje o tim skupnim nastupima beat sastava. Danas se svaka gitarijada naziva jugoslavenskom, ali po sudjelovanju boljih sastava (isto tako i po kvaliteti) taj naziv nikako ne odgovara.

Imali smo jedan nastup na Gitarijadi, ali to je bio i posljednji. Naše je nastupanje usmjereno prema radio i TV nastupima, te solo koncertima.

Planovi? Najveći je taj da se održimo u ovakvoj konkurenciji.

Uskoro završavamo snimak nove ploče. Snimili smo "Čovjek niotkuda" (The Beatles), te naše kompozicije "Pružam ruke" i "Zašto je prazan čitav svijet".

Četvrtu kompoziciju "Naše doba", također našu, spremamo malo duže, tako da će ploča karakterizirati naš stil sviranja.

Možda je naš uspjeh i zasnovan baš na tome što izvodimo vlastite kompozicije.

Sudjelujemo i jednom kompozicijom na natječaju za "Opatiju 67." Sklopili smo angažman u Vodicama, gdje ćemo, svi su izgledi za to, nastupiti sa Zdenkom Vučković... A zatim u inozemstvo -okušat ćemo i tamo sreću!

Zabeležio: Miroslav Kutanjac (Plavi vjesnik, jul 1967.)




Podržite Yugopapir na Fejsbuku :-)