YU rock jesen '87: Gde su, šta rade - Bajaga, Divljan, Gile, Houra, Neno, Bora, Koja, Jura, Žika, Loša...

Novembar 1987: Zahvaljujući aktivnosti Doma sovjetske kulture u Beogradu, u našoj zemlji prvi put gostuje jedan sovjetski rock band! Iz Moskve nam stiže grupa Mozaika i koncertima u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu predstavlja svoju verziju hard rok i simfo rok zvuka. Uporedo je organizovana i izložba ploča poznatijih sovjetskih rok sastava...

Drugi po redu YU HM festival održava se u Sarajevu 13. i 14. novembra ove godine. Učestvuju sve jugoslovenske heavy metal snage: Divlje jagode, Atomsko sklonište, Osmi putnik, Crna udovica, Griva, Dr. Steel, Heavy Company, Legija, Zemljotres i mnogi drugi. Karte možete nabaviti na blagajni Doma mladih, Miće Sokolovića bb...

Na ovogodišnjoj izložbi Salona fotografije organizovanoj povodom Dana Beograda, prvu i drugu nagradu osvojile su Zorica Bajin-Đukanović i Goranka Matić, devojke čije fotke naših kočopernih rock zvezda već godinama ulepšavaju domaću muzičku štampu...

Na gramofonima i kasetašima slušaju se Jugotonova izdanja: "Anđeli se dosađuju" (Parni valjak), "Sunce sja" (Jura Stublić i Film), "Jači od sudbine" (Boris Novković), kao i PGP RTB-ovi: "Gore iznad oblaka" (Tutti frutti band), "Kao ptica na mom dlanu" (Piloti), "Glasno, glasnije" (Osmi putnik), te Diskotonovi aduti: "Valentino III" i zlosrećni živi album Bijelog dugmeta "Mramor, kamen i željezo"...

Svi su izgledi da će se bogata diskografska i koncertna aktivnost domaćih rokera nastaviti i u sledećem periodu - evo njihovih najava i obećanja...


"Odlučili smo da krenemo sa uvježbavanjem pjesama za novu ploču... Sad snimam vrlo šarenu ploču, sa puno ukrasa, puno ambalaže... Tražili smo autentičan zvuk kakav imamo na koncertima koji na našim ranijim pločama nismo uspevali da postignemo. E, mislim da smo sada u tome uspeli... Upravo radim na nečemu što se još nije pojavilo u Jugoslaviji... " 



Bajaga



Po povratku iz Sovjetskog Saveza Bajaga se bacio na kompletiranje studija i tvrdi da je to jedino što ga trenutno interesuje. Za sada ne planira da snima sebe već druge. Momentalno pravi špicu za novu emisiju Dubravke Marković na Beogradu 202 koja je zamenila već legendarni "Ventilator" Zorana Modlija. U planu mu je i rad na albumu grupe Heroji.


Jasenko Houra / Prljavo Kazalište



- Kazalište se jučer najzad našlo poslije puno vremena. Odlučili smo da krenemo sa uvježbavanjem pjesama za novu ploču.

Još uvijek ne znam da li ćemo ploču izdati uoči Nove godine ili ćemo je ostaviti za proljeće.

Mi smo odlučili da napravimo ovako dugu pauzu jer je svako od nas došao u fazu da više nismo klinci i da moramo srediti puno svojih ličnih i privatnih stvari i poslije toga se ponovo okrenuti muzici.

Ja sam htio da stanem malo na loptu i smirim stvar. Cijela ova godina mi je bila dosta loša i ja u toj situaciji nisam mogao ništa dobro napraviti. Zato je bilo bolje malo se povući."


Dr Spira



- Trenutno završavam snimanje devetnaest novih pesama. Od toga bi trebalo da bude bar jedna ploča a mogu da se iskristališu i tri različita albuma.

Koji će industrija prihvatiti - to je pitanje.

Sad snimam vrlo šarenu ploču, sa puno ukrasa, puno ambalaže, baš je zabavna muzika.

Imam dosta gostiju na ploči, raznih poznatih ljudi, ali pošto ne znam koji će snimci ići u javnost za sada neću otkrivati goste. Jezgro grupe čine sasvim nova lica i jedini poznat je bubnjar Vdović koji ovih dana nosi svoje novo dečačko lice.

Sad sam uspeo sebi da izborim uslove za rad, snimamo u privatnom studiju, što je tehnološki ustupak, ali se zato ne kuburi sa terminima i glava je mirna.


Peđa Vranešević / Laboratorija



- Mi se spremamo da izbacimo novu ploču koja će predstavljati neki pregled tridesetih, četrdesetih, pedesetih i šezdesetih godina. Na njoj će se naći obrade koje predstavljaju sam koren rock'n'rolla. Ostale pesme će biti naše, ali će doslovno korespondirati sa tim vremenima.



Žika Jelić / YU grupa



- YU grupa je zvanično prestala sa radom 1981. godine. Ovih šest godina smo se redovno viđali, ali poslednje dve godine smo u stalnim dogovorima da napravimo ploču.

Ovog leta smo svirali u Puli u jednom odmaralištu i stalno smo bili oduševljeni kako to zvuči.

Osećali smo se kao da nikad nismo prekidali.

Sad smo ušli u studio i snimili devet novih pesama. Kompozitori su Dragi Jelić i Bata Kostić a većinu tekstova je napisao Čutura iz Riblje čorbe.

Sada smo u staroj formi Dragi i Bata, gitare, bubnjar Boka Bogdanović i ja.

Ploča će izaći za RTV Ljubljanu, a svih devet matrica smo snimili za osamnaest sati. Išli smo sistemom da sviramo svi odjedanput.

Tražili smo autentičan zvuk kakav imamo na koncertima koji na našim ranijim pločama nismo uspevali da postignemo. E, mislim da smo sada u tome uspeli.

Sami smo radili produkciju jer Dragi već dugo radi koncertni zvuk drugim grupama, a Bata je profi producent u Radio Beogradu.

Zadržali smo se na starom r'n'r zvuku i bugiju koji su karakteristični za YU grupu.

Takođe ne bežimo od tradicije; napravili smo jednu pesmu sa narodnim melosom što smo i ranije činili. Ta pesma se zove "Od zlata jabuka" i po njoj je i ploča dobila ime.

Po svemu sudeći, album će se pojaviti 1. decembra.


Vlada Divljan



- Poslednjih pola godine sam utrošio na pripreme za snimanje svog albuma. To je konačno gotovo.

Ploču sam napravio sa Sašom Šandorovim i Đorđem Petrovićem.

Na jednoj pesmi bubnjeve nam je svirao Marko Milivojević, sin Nafte, poznatog bubnjara jazz orkestra RTB.

Ploču smo radili ovako dugo jer smo stalno selili iz studija u studio zato što nam je trebao dobar klavir.

Na kraju je ispalo da je rađena u četiri studija: našem kućnom i studiju V, VI i XIII. Ploču će štampati PGP RTB i nadam se da će to biti uskoro.


Bora Đorđević / Riblja čorba



- Sad na Sajmu knjiga mi se pojavilo novo delo pod nazivom "Hej Sloveni". Naravno, šest pesama su mi izbacili pa sam dodao druge. U subotu 24. oktobra smo svirali u Parizu u sali "Mitualite" a inače je situacija redovna. Svakog petka, subote i nedelje idemo na svirke, ubiremo harač.

Postoji evidentna mogućnost da do kraja novembra izdamo živi album sa zagrebačke Univezijade, jer je ceo koncert snimljen i odlično zvuči.

Uostalom, dugo nismo imali živu ploču i mislim da je vreme.

Pogotovu što ja na početku koncerta držim govor i zatvaram Univerzijadu jer tvrdim da nije imala akreditaciju. Možda bi ploča mogla da se zove "Svečano zatvaranje".


Gile / Električni orgazam



- Naša nova ploča će izaći u decembru pod imenom "Letim, sanjam, dišem" i najverovatnije će je izdati PGP RTB. Produkciju opet radimo Piko Stančić i ja i po svemu sudeći na ploči će se naći devet pesama i nijedna obrada. Kao pridruženi član grupe na snimanju i koncertima pojavljuje se gitarista Anton iz Partibrejkersa i to je jedina konkretna promena. Omot ću verovatno raditi u saradnji sa Draganom Papićem.


Saša Lošić / Plavi orkestar



- Grupa trenutno ništa ne radi, a ja sam napisao 7-8 pjesama za novi album Zdravka Čolića.

Upravo sam otkrio i to da mi se grupa U2 jako dopada, tako da je stalno slušam.

Naš novi album koji će izaći u februaru ili martu će po svemu sudeći biti u tom stilu.


Neno Belan / Đavoli



- Trenutno smo u fazi prosviravanja drugog albuma po celoj zemlji.

Pored toga radimo na prevodu nekih naših pjesama na engleski.

Postoji mogućnost da dođemo na "Mesam".

Što se tiče novih ploča odlučili smo da tek sljedeće jeseni izdamo treći album.

Svojevremeno smo najavljivali živu ploču, snimili smo koncert u Novom Sadu, ali pošto nismo bili zadovoljni materijalom to je palo u vodu.

Ideja o živoj ploči i dalje stoji, ali za neka druga vremena. Planiramo da oko Nove godine napravimo koncert u nekoj beogradskoj velikoj dvorani, tako da je ovo sad prva najava.


Jura Stublić / Film 



- Grupa je sada na turneji. Dakle, u sljedećem periodu ćemo se baviti tezgama. Poslije četiri beogradska koncerta idemo u Vojvodinu, užu Srbiju a zatim dolaze ostali krajevi. Planiramo koncert u Prištini. Moji dečki tamo još nisu bili, a smatram da tamo svako bar jedanput mora otići. Inače, sljedeći album grupe Film se može očekivati tek u tesen sljedeće godine.


Koja / Disciplina kičme



- Upravo radim na nečemu što se još nije pojavilo u Jugoslaviji. Spremamo mini-album na kome će se naći četiri verzije "Dečije pesme".

Pored ove žive verzije koja se vrti na radiju, napravićemo nove varijante na kojima će biti gostujućih muzičara.

Tu će biti Kuzma, bivši saksofonista Filma, Dragi Jelić, gitarista YU grupe, Žika Todorović koji je donedavno svirao kod nas i drugi. Po svemu sudeći ploča bi trebalo da izađe u decembru mesecu.


Marko Vuksanović / Automobili



- Ovog septembra smo snimili našu treću ploču koju bi sarajevski "Diskoton" trebalo da izda početkom decembra. Album će se zvati "Krenimo". Ovako duga diskografska pauza je nastala zbog toga što nam se postava izmijenila i tražili smo odgovarajućeg gitaristu. Pored toga smo pokušali da nađemo novi zvuk a to se ne može na brzinu. 

Ali smo za sve ovo vrijeme napravili puno novih pjesama i onda smo odabirali ono što nam najviše odgovara. U grupi smo ostali nas trojica starih: bubnjar, moj brat za klavijaturama, ja sviram bas i pjevam, a novi gitarista se zove Alan Jakin. Imali smo gostiju ali su to sve ljudi iz Slovenije koji široj publici nisu poznati. 

Sada imamo ploču na koju smo ponosni, vjerujemo da je dobra i drukčija od onog što smo radili prije. Pošto je i ova partizanska muzika malo u defanzivi u posljednje vrijeme, vjerujem da će se naći koje uho i za nas.  

Pripremila: Redakcija magazina Rock (novembar, 1987.)



Podržite Yugopapir na Fejsbuku :-)