Ivona Puhiera, Miss Jugoslavije '68: Da li je lepa Dubrovčanka u vezi sa Draganom Džajićem?

Jun 1969: Ovog meseca kod nas se održavaju dva međunarodna sportska takmičenja - konjički turnir u Zagrebu i veslačka regata na Bledu... TV Zagreb snima seriju od dvadeset emisija pod nazivom "Čovječe ne ljuti se", zapravo domaću verziju "Skrivene kamere", koju uređuje Lazo Goluža, a vodi Drago Bohun... Urednica TV Beograd Zora Korać preduzima hrabar korak: upućuje mlade glumce Zoricu Šumadinac i Branka Cvejića da u pauzi predstave "Kosa" Ateljea 212 intervjuišu publiku na temu: pozorište i seks... Najpopularnije pesme su: "Ako ljubavi nema" Đorđa Marjanovića, "Više se nećeš vratiti" Miše Kovača, "Kazačok" Beti Jurković, "Dzum ram" Korni grupe, "Potraži svog princa" Zlatka Golubovića, "Sve što znaš o meni" Arsena Dedića... Poznati bračni par Sofija Loren i Karlo Ponti gosti su budvanske opštine i hotela Sveti Stefan. Tako se ispunilo obećanje staro tri godine da će čuvena glumica sa suprugom posetiti našu zemlju da bi videla teren za gradnju vile koji joj je poklonjen u neposrednoj blizini Svetog Stefana. Sofija i Karlo su iskoristili boravak u Jugoslaviji i za kratku posetu Dubrovniku, gde se u to vreme nalazio foto-reporter Starta, koji je ipak bio zainteresovaniji da uslika našu lepoticu Ivonu, godinu dana nakon što je proglašena za najlepšu Jugoslovenku...

"Koliko ja znam Ivona se još neće udati, rekao je Ivonin otac, ali, kad bi htjela, mogla bi. Dobila je mnoštvo pisama, a i dan-danas ih prima sa svih strana svijeta. Ima u njima i ženidbenih ponuda. Ja se s tim pismima odlično divertiškam. Neki joj pišu i nude brak, a stariji su od mene. Promislite, jedan joj se nudi za muža, a mogao bi joj biti nono" 

- Ma šta misle ti ljudi, kaže simpatični šef kuhinje hotela "Lapad". Ivonina majka Marija tvrdi da Ivonin otac svako pismo triput pročita, a Ivona kaže da joj je tata najbolja sekretarica...

U starom dubrovačkom dvorcu Solitudo, što se smjestio na uzvišici s desne strane ulaza u Grušku luku, živi Ivona Puhiera, prošlogodišnja Mis Jugoslavije. Zivi sa svojim roditeljima i trinaestogodišnjim bratom Ninom.

Moram priznati da sam na vrata njihova stana pokucao s osjećajem neizvjesnosti, jer su me dubrovačke kolege upozorile da je Ivonin otac ljut na novinare i ne voli da mu se "motaju oko kuće".

Nisu bili u pravu. Simpatični domaćin srdačno se sa mnom rukovao i odmah mi ponudio mjesto za stolom na terasi pod odrinom. Pred nama se začas našla boca s vinom, a malo kasnije domaćin je, inače šef kuhinje hotela "Lapad", bez najave servirao obilan ručak, koji je, kako on reče, bio uvjet za naš razgovor.

- Nemojte okolišavat - započeo je svojim dubrovačko-mljetskim naglaskom - ja već znam šta vas je ovamo dovelo ...

Svi smo se nasmijali.

Za mene je to bio znak da će razgovor proteći u prisnoj atmosferi.

Ivona, kao da joj je neugodno, gledala je u tanjur, iščekujući što ću odgovoriti njenom ocu.

- Utoliko bolje - rekao sam. - Pa kad je već tako, recite, hoće li se Ivona uskoro udati?

Tata Puhiera se lecnuo, očito zatečen tim direktnim pitanjem.

- Koliko ja znam, još neće. Ali kad bi hoćela, mogla bi... Dobila je mnoštvo pisama, a i dan-danas ih prima sa svih strana svijeta. Ima u njima i ženidbenih ponuda - nasmijao se.

- Sve si ih pročit'o, ja mislim i po triput - upada Ivona i dodaje: - Znate, tata mi je izvrsna sekretarica.

- Ko ih ne bi čito! - uzvraća domaćin. - Ja se s tim pismima odlično divertiškam. Neki joj pišu i nude brak, a stariji su od mene.

Promislite, jedan joj se nudi za muža, a mogao bi joj bit nono.

Ma šta misle ti ljudi!?

- Slušajte, gosparu - umiješala se mama. - Naša Jagoda (tako iz milja roditelji nazivaju Ivonu) nimalo se nije izmijenila. Ostala je kakva je bila i prije nego su je izabrali za Mis Jugoslavije. Naravno, bilo nam je drago, kao i svim našim prijateljima.

Ali, radi odlaska u London i na turneju po Jugoslaviji morala je privremeno prekinuti školovanje. Završila je drugi razred ekonomske škole i iduće godine će nastaviti. To želimo i mi i ona. A što se udaje tiče, bome nije joj preša, neka pričeka još neko vrijeme, mlada je... A poslije neka izabere koga je volja, nije ni meni niko biro...

Priča se, i pisalo je, da je već izabrala Dragana Džajića. Je li to tačno?

- Čujte - ponovo je uzeo riječ simpatični tata Puhiera - mnogo je prašine bilo dignuto zbog poznanstva Ivone i Dragana.

Nijesam se zbog toga toliko ljutio, ali uznervalo me kad sam u jednom listu pročito članak koji je bio potpuno izmišljen.

U njemu je stalo da četiri dana nijesam hodio na poso, a da mi je žena pala u nesvijest kad smo čuli da su se Ivona i Dragan razišli. 

Kakva laž, kakva podlost!

- Znači, oni se i dalje dopisuju, vole i možda spremaju za ženidbu? 

- Oni se vole, a i ja obožavam Dragana. Koliko sam vidio, Dragan je iskren, dobar i lijep mladić. I, naravno, odličan fuzbaler. On meni još ništa nije reko, a hoće li, to ćemo viđet. Meni lično ne bi bilo mrsko da se oni ožene, ali ako Ivona neće, ja joj ga neću naturavat. Neka uzme onog ko joj je drag...

Ivona je sve to mirno slušala, ali nisam stekao dojam da se u svemu što se tiče Dragana slaže s ocem.

- Što vi, Ivona, kažete na sve to? - obratio sam joj se.


- Ništa, što bi rekla? - kratko je odgovorila.

- O svemu se savjetujete s roditeljima, a da li se dogovarate i s Draganom?

- Pa ... dogovarala sam se.

- Zar više ne?

- Manje u zadnje vrijeme!

- Za koji klub navijate?

- Za "Zvezdu", naravno.

- Kažu da se nešto dogodilo između vas i Dragana, a i vaši odgovori su prilično neodređeni, nesigurni. Da li...?

- Ne znam, ne znam, ništa vam ne mogu reći - prekinula me Ivona sa željom da završimo razgovor o njenoj vezi s najboljim jugoslavenskim nogometašem.

Shvatio sam je. Od tog časa, s najljepšom Dubrovkinjom i njenim simpatičnim roditeljima "razgovarala" je kamera.

Zabeležio i snimio: Vlado Duić (Start, jun 1969.)


Podržite Yugopapir na Fejsbuku :-)