"Alan Ford": Popularni junaci stripa uspješno oživljeni u zagrebačkoj Trešnji (1987)

Maj 1987: U Zagrebu je održan IX Kongres dramskih umetnika Jugoslavije. Glumci su sa govornice ukazali na svoje finansijske, organizacione, birokratske probleme - najviše "kolegijalnih" aplauza pobrali su Zlatko Vitez, Pero Kvrgić, Branislav Lečić, Mira Trailović, Nenad Prokić, Fabijan Šovagović, Ljuba Tadić... Zijah Sokolović prvi put nastupa kao voditelj likovne manifestacije s koje će čist prihod otići u fond za obnovu Bembaše, legendarnog kupališta Sarajlija na obalama Miljacke... Obeležena je i desetogodišnjica izvođenja mjuzikla "Kišobran za dvoje" u Pionirskom pozorištu Duško Radović. U Beograd je na proslavu stigao autor muzike Đelo Jusić, a dočekala ga je i Gordana Brajović, koja je napisala tekst za "Kišobran"... U izdanju zagrebačkog Globusa pojavljuje se monografija slavnog fotografa Radivoja Vicana Vicanovića "Javni život", koja prvi put promoviše domaće političare kao zvezde javnog života... Riblja Čorba oborila rekord sarajevske Zetre - na njihovom koncertu naguralo se više od 12 i po hiljada duša... U emisiji "Srdačno vaši" gošća Ivana Hetricha je slavna glumica Rahela Ferari... Završava se 19. Festival Jugoslovenske Radio Televizije u Neumu... Najstariji glumac na svetu, 100-godišnji Zagrepčanin Zvonimir Rogoz, otvorio je jubilarni 15-ti Festival monodrame i pantomime u Zemunu i dobio specijalnu Zlatnu kolajnu za nadahnuto izgovoreni monolog Šekspirovog Ričarda Drugog... Najzapaženiji na pomenutom festivalu bio je Miloš Žutić, koji je odigrao "pozorišnu provokaciju" u vidu "Azbuke - Vukovog rečnika", sasvim u skladu sa aktuelnom proslavom dva veka od rođenja oca naše pismenosti. Žutić se pojavljuje i kao Baron u "Boljem životu", koji ovog meseca stiže do premijerno prikazane - 20. epizode... A u zagrebačkom kazalištu Trešnja, još jedan "100-godišnjak" na sceni - Pero Juričić je Broj 1 u predstavi "Alan Ford"...

"Naokolo se vucaraju nesposobni i podmitljivi policajci, te mlade djevojke, od kojih je ona bolja iz kazneno-popravnog doma, a lošija neuhvatljiva. Uz silne peripetije, međusobne svađe i nedostatak volje, privučeni ucjenom, hvataju Superhika koji tetura scenom poput očerupanog pijanog kokota"

Nema ništa dosadnije od nepobjedivog, neustrašivog i neporočnog heroja. Čovjekova povijest prepuna je straha, pohlepe i nasilja. Na američki san o superčovjeku evropska je pikarska tradicija odgovorila besprizornim ljudima s dna, plašljivim i pokvarenim kreaturama. 

Popularnost stripa o Alanu Fordu i tajnoj grupi TNT odražava skepticizam čitalačke publike koja se naslađuje porocima i nesrećama likova. Jedini filantrop naslovni je lik, glupi idealist i stalni gubitaš.

Uz strip Magnusa i Bunkera, koji izdaje Vjesnikova press agencija, u Kazalištu Trešnja napravljena je predstava koju gledaoci prate pažnjom karakterističnom za čitanje stripa. 

Crni humor, opak u svojoj jednostavnosti, glumci koji su toliko nalik na nacrtane predloške da gledaoci ne zapažaju kad im otpadnu lažni nosevi, i oštar ritam predstave pune dvoranu iz dana u dan. 

Grupa tajnih agenata podsjeća na loše organiziranu mafiju.

Vječno gladni, bolesni i svadljivi, kao da potječu iz razdoblja hrvatskog književnog realizma, hvataju se ukoštac s nakaradnim alkoholičarom Superhikom koji je sebi utuvio u glavu fiksnu ideju da otima siromašnima da bi davao bagatima. 

U prostorima mračne cvjećarnice, koja podsjeća na bezizlaznost rudničkog okna, vlada senilni tiranin Broj 1, uz slijepu podložnost germaniziranog fah-idiota Grunfa

Nesposobni zamjenik Šef pokušava dovesti u red grupu devijantnih tipova - hipohondra Jeremiju, mrzovoljnog patuljka Boba Rocka, otmjenog džepara lažnog podrijetla Sir Olivera i zaljubljivog idealista Alana Forda


Naokolo se vucaraju nesposobni i podmitljivi policajci, te mlade djevojke, od kojih je ona bolja iz kazneno-popravnog doma, a lošija neuhvatljiva. 

Uz silne peripetije, međusobne svađe i nedostatak volje, privučeni ucjenom, hvataju Superhika koji tetura scenom poput očerupanog pijanog kokota. 

Bijedan kraj i otrežnjenje razbojnika izazivaju simpatije natpolovične većine gledalaca. 

Dok klasična pedagogija propada kroz kazališne daske od stida, posljednje scene nalik su na pohod zdravstvenih ekipa koje obilaze proizvodne pogone, pozvane od uprave, i izdvajaju ovisnike da bi ih uputile na obradu i preodgajanje.

Poslije ode ljudskim slabostima i gluposti, gledaoci izlaze iz kazališta sretniji i uvjereniji u vlastite ljudske kvalitete. Taj ružan i tragikomičan kraj puni ljude optimizmom.

Kazalište Trešnja poprima fizionomiju kuće u kojoj se njeguje repertoar za marginalnu, ali najbrojniju publiku. Nedjeljom ujutro, dok se okupljaju djeca koja će gledati Crvenkapicu, još se iznose rekviziti sinoćnje krimi-predstave, kazališni komadi bazirani na stripu smjenjuju se s krimićima za djecu. 

Kao što općina Trešnjevka, gdje je kazalište locirano, širenjem grada gubi karakter periferije, tako i zidine Talijinih hramova popuštaju pod pritiskom marginalnih oblika kulture.


Glumačka podela


1 - Policajac: Božidar Koščak glumio je u "Jazavcu", a zatim dugo godina u "Trešnji". Filmska publika seća ga se iz "Akcije Stadion" i "Nepokorenog grada", a nova televizijska vidjet će ga u novim nastavcima "Smogovaca".

2 - Broj 1: Pero Juričić je isprva bio glumac "Marina Držića" u Dubrovniku, zatim "Teatra ITD" u Zagrebu. Igrao je klasike i moderne, žive i mrtve, viđali smo ga u "Trgovcu kišom", "Gosponu lovcu", "Čarugi" i"Krčmarici" sve do Broja Jedan u "Trešnji".

3 - Margot: Senka Bulić, rođena u Splitu, poslije završene Akademije igrala je u Splitu (HNK) u predstavama "Kasandra", "Vještica iz Salema", "Ljubav i država" i tako dalje, zatim se vratila u Zagreb da bi u "Mišolovci" i "Alanu Fordu" osvojila publiku.

4 - Šef: Miroslav Supanc, veteran kazališta "Trešnja", ima dugogodišnji glumački staž od Matoša do Dostojevskog, od Giraudouxa do Škrabea i Ivanca.

5 - Grunf: Đuro Rogina, od zlatnoga SEK-a prije prilično godina do zlatnoga doba "Trešnje", ima više uloga no što ima kilograma, a to je uistinu mnogo. Uloga Grunfa u "Alanu Fordu" povjerena mu je zato što se panično boji motocikla. 

6 - Alan Ford: Slavko Juraga, rođen u Umagu 1959, glumački je izrađen na Akademiji za kazalište i film u Zagrebu. Nastupao u "Gavelli", igrao u Kazalištu nove drame, na Dubrovačkim ljetnim igrama i u slobodnim kazališnim grupama. Apoteozu doživio u kazalištu "Trešnja" u predstavama "Mišolovka", "Alan Ford" i "Guliver".

7 - Jeremija: Dragan Sučić, privatno vrlo čvrst i zdrav za razliku od Jeremije, jedan je od najboljih lutkara u našoj zemlji (pokreće šest marioneta odjednom), a i izvrstan je živ glumac. Glumio je u gotovo svim predstavama bivšeg Malog kazališta Trešnjevka, sadašnje "Trešnje".

8 - Direktor kazališta "Trešnja": Hrvoje Hitrec, satiričar, lektor, plešivički vinogradar, urednik, korektor, vozač B-kategorije i književnik.

9 - Brenda: Višnja Babić, nova zvijezda s netom dovršene Akademije, kazališna i televizijska glumica, bivše poduzeće "Žar ptica", a sadašnje "Trešnja", gdje joj je Brenda prva uloga.

10 - Sir Oliver: Tomislav Martić rodom je iz Metkovića, zagrebački akademičar, kratkotrajni splitski glumac: "Dantonova smrt", "Ljubav i država", "Hedda Gabler", zatim ljubomorni muž u "Mišolovci" i Sir Oliver u "Alanu Fordu" u kazalištu "Trešnja". 

11 - Bob Rock: Ranko Stojić, glumac SEK-a u zlatno doba, Cyrano i Candid, zatim Tamničar i Pjesnik u splitskom HNK (Ionesco i Kundera), a u "Trešnji" igrao Dostojevskog, Agathu Christie, Yourcenarovu, Girauaouxa i dakako, Hitonija. 

Odsutni na snimanju zbog parafraze Arhimedova zakona da jedno tijelo ne može biti u isto vrijeme na različitim mjestima: 

Mušterija Upraviteljica: Vida Jerman, kazališna i filmska glumica, specijalizirana za samostalne i energične role, igrala kod Golika u "Tko pjeva zlo ne misli", a kazališnih uloga ima toliko da bi ispunile cijeli broj "Studija". Usput, energično djeluje u esperantističkom pokretu.

Superhik: Žarko Savić srcem je vezan za ITD, no to ga ne sprečava da odlazi na manje ili veće izlete u ostala zagrebačka kazališta i na televiziju. U ulozi Superhika zablistao je na pozornici "Trešnje".

Ispektor Brock: Nikola Otržan je glumac nedovoljno iskorišten na filmu i televiziji za likove smirenih, suzdržanih i dostojanstvenih, premda pomalo krvoločnih likova. Najradije viđen glumac-gost "Trešnje", kako u Giraudouxu tako i u Hitoniju.

Pijanist: Rikard Foglar, vrstan muzičar, korepetitor Baletnog studija "Trešnje", ali iskušan i u glumačkim epizodama. Kad nije u "Trešnji", možete ga čuti u "33".

Napisao: Krešo Skozret (Studio, maj 1987.)




Podržite Yugopapir na Fejsbuku :-)