"Šta se zgodi kad se ljubav rodi" / Gala Videnović '88. i Nikola Kojo '93: Nestvarna devojka i YU mačo

Februar 1988: Vođa Magazina Tonči Huljić prezadovoljan je uspehom njegovog najnovijeg hita "Put putujem": "Prvi put imamo osećaj da nismo regionalna grupa, kakva smo, recimo, bili do hita 'Piši mi'. Sada smo probili sve okvire, što nije pošlo za rukom nijednoj grupi iz Dalmacije"... FK Čelik dobio pojačanje u vidu našeg poznatog fudbalskog internacionalca, bivšeg trenera Rijeke i Hajduka - Josipa Skoblara. Zeničani se nadaju da će uz njegovu pomoć uspeti da se izbore za opstanak u prvoligaškom društvu... Na Radio Sarajevu među najslušanijim emisijama su: "Sevdalinko pjesmo najmilija" urednice Miroslave Fulanović-Šošić, "Radio-ordinacija" Radmile Sesar, "Noćni program" između petka i subote, u kojem se puštaju pesme sa svih mogućih aktuelnih top-lista, a čiji je urednik i voditelj Husein Vladović, subotnji "Primus" Ljiljane Zurovac, nedeljni "Dječiji radio" Snežane Galić-Ibrulj... U Sarajevu i na Jahorini snimaju se poslednji kadrovi igranog filma mlade rediteljke Suade Kapić, čiji je radni naslov "Posjeta" (kasnije je preimenovan u "Klopka"). Igraju: Milena Zupančič, Mustafa Nadarević, Ksenija Orel, Haris Burina, dečak Vuk Marinić. Jednu od glavnih uloga dobio je i Radko Polič, koga rediteljka časti komplimentom da je "intelektualna erotska zvijezda", naročito zato što je u jednoj "škakljivoj" sceni uspeo da naiskap popije flašu "viskija"... Najpopularnije TV serije su američka saga o građanskom ratu "Sever i jug" i domaća "Vuk Karadžić" u kojoj simpatiju malog Vuka igra mlada glumica Gala Videnović. Gala je bila devojčica i kada je zaigrala pored ne puno starijeg Nikole Koja u Čalićevom "Šta se zgodi kad se ljubav rodi", ili kako su Englezi preveli: "Crazy Years - The Next Generation". Evo kako je sarajevski Ven pisao o Gali tog februara 1988, a odmah potom sledi kraći članak o njenom nekadašnjem partneru Nikoli, objavljen u RTV 1993...    

"Ne volim mnogo da pričam o planovima, niti unapred. Činjenica je da mi je dalji život isplaniran. Gotovo sve. Meni takav isprogramirani način života i te kako odgovara"

Dok na malim ekranima odmiče serija »Vuk Karadžić« redaju se likovi gotovo unedogled. Iz emisije u emisiju sve je više novih. Mlada beogradska glumica Gala Videnović tumači lik prve ljubavi Vuka Karadžića. Međutim, razlog našeg razgovora s ovom mladom i sve popularnijom glumicom nije samo uloga u ovoj seriji.

- Te epizode sam snimala pre nekoliko godina, jer se zna da je snimanje serije bilo dugotrajno. Bila sam tada baš prava klinka, devojčica od petnaest godina. Nemam ni sada mnogo više, ali je sve sasvim drugačije. 

Dopada mi se kako serija izgleda, vidim da je i publika veoma zainteresovana, serija je veoma gledana. Moja uloga je jedna slatka epizoda, ja sam zadovoljna.

Za Galu Videnović se ne može reći ni da je djevojčurak, niti, pak, zrela djevojka. Bar ne likom. Jer, nježno i ljupko lice odaje »godine«. Ipak, razgovor upućuje na činjenicu da je te svoje godine odavno prerasla. 

Jer, izvanredno se snalazi, razgovara kao da za sobom ima stotine susreta s reporterima i fotografima. Upravo teče priča o najnovijem filmu koji je snimila u Zagrebu, kod režisera Kreše Golika.

- Film »Vila orhideja« je za mene veoma značajan, jer tumačim glavni ženski lik, vrlo efektnu ulogu Julije. Devojke koja je nestvarna, nalik na iluziju. Jedna prava fantazija. Bez obzira na to kako će fiim biti primljen, odigrala sam dobru ulogu, koja me je zabavljala. 

Iako sve svoje glumačke zadatke obavljam vrlo profesionalno, ovog puta sam se potpuno prepustila ulozi, mislila sam samo na ono što igram. Bila sam glumica od glave do pete.


Velike premijere



Podugačak je glumački staž Gale Videnović. Iako je nedavno navršila 18 godina, do sada je snimila sedam filmova. Započela je davno, u ranom djetinjstvu, u Dečjoj glumačkoj grupi RadioBeograda, kod legendarnog Bate Miladinovića. 

Već s devet godina snimila je svoj prvi film »Moj tata na određeno vreme«. Uslijedile su nove uloge, ali je svakako najznačajniji film »Bal na vodi«, koji je dobio mnogo priznanja i van naših granica. Sigurno je da Gala Videnović neće brzo zaboraviti doživljaje s velikih premijera širom svijeta.

- Bila sam na premijerama u Los Anđelesu, Njujorku, Majamiju, Parizu. Činjenica je da se takvi utisci ne zaboravljaju. Međutim, nisam se nijednom »izgubila«. Naprotiv, ponašala sam se kao da su te premijere za mene bile obična, svakodnevna stvar. 

Videla sam pravi profesionalizam, fantastičnu organizaciju... Naravno da iza svega stoji moćna i bogata mašinerija, ali, ipak u svakom trenutku se zna šta ko radi, a radi se punom parom. 

To je ono što me oduševljava. Meni odgovara takav sistem. Puno rada, ali da je sve u svakom trenutku isplanirano. To je za mene posao i tada s uživanjem delam.

Za trenutak se pomisli da je iskustvo Gale Videnović čak i preveliko za tako malo godina života. Kada se doda i rad u pozorištu, mlada glumica se ogledala u svim glumačkim medijima. Pogotovo kada se shvati da joj je životni put u potpunosti određen. 

Biće glumica, prije svega filmska. 

Cijela njena mladost, posebno naredne godine, biće usmjerena samo ka tom cilju.

- Igrala sam doskora u pozorištu u predstavi »Krunski svedok«. Volim pozorište, ali su moje preokupacije - film. Ranije sam poziv glumice samo želela, a sada je to moj životni put. 

Mlada sam, ali sve što je u vezi s mojim daljim radom na filmu shvatam veoma ozbiljno i pre svega profesionalno. Nemam nameru da budem glumica samo u jugoslovenskim okvirima.


Usavršititi jezik



Uprkos brojnim obavezama, Gala Videnović nije zapostavila školovanje. Dok ovo pišemo, vjerovatno je dala i posljednje ispite u gimnaziji, koje polaže vanredno. Do sada nikad nije imala poteškoća, osim što je morala da pređe na vanredno polaganje ispita.

- Dosta mi je teško da uskladim obaveze, jer se obično dešava da se u nekom kratkom periodu »stisnu« i snimanja i ispiti, putovanja... Do sada sam sve izvršavala na vreme, po planu. 

Upravo me očekuje put u London, na nekoliko meseci. Hoću da usavršim engleski jezik. Neću se miriti dok ne počnem da mislim na engleskom. To mi je veoma važno zbog daljeg nastavka karijere. 

Za sada je to mala tajna, ali posle Londona odlazim u SAD. Možda i na duže vreme. U svakom slučaju nalazim se na nekoj prekretnici. 

Ne volim mnogo da pričam o planovima, niti unapred. Činjenica je da mi je dalji život isplaniran. Gotovo sve. Meni takav isprogramirani način života i te kako odgovara.

Ponekad ljupka Gala izgleda pretjerano ozbiljna, pogotovo kad poteku rečenice o poslu, filmu, novim ulogama. Ipak, sva ta ozbiljnost često i nestane. Kao neka iskra, izleti lijepo i vedro lice mlade glumice. 

Doduše i to je samo za tren, jer se opet vrati ozbiljnim temama.

- Mnogima sve ovo izgleda preteško i naporno. Meni ne. Imam jasno trasiran put. Posvetila sam se karijeri glumice. Nastojim da se uklopim i u našu filmsku situaciju, ali su mi planovi šireg spektra. 

Nisam do sada ništa izgubila od svog detinjstva, devojaštva. Naprotiv, samo sam na dobitku. Kada ostvarim životne planove, karijeru, kroz desetak godina ću razmišijati o privatnom životu. Za sada ne.

Prijatelji? Dovoljno ih je dvoje, troje. Onih pravih, a toiiko ih imamam.

Sreća je da su moji roditelji od samog početka uz mene. Imam njihovu potpunu podršku i razumevanje. Do sada ih nisam izneverila. 

Tekst i snimci: Mioljub Veličković (Ven, februar 1988.)

Gala i Nikola kao Nataša i Miša u "Šta se zgodi... "

"Poslednjih nedeljа redаkcijа TV revije zаsutа je pismimа nаših čitаlаcа, а nаročito čitаteljki, sа jednom te istom željom, dа se nа nаslovnoj strаni nаših novinа nаđe mlаdi i populаrni glumаc Nikolа Kojo"

Sа sаmo jedаnаest godinа bio je člаn Horа Rаdio Beogrаdа, kаsnije člаn drаmske sekcije, а filmskа publikа pаmti gа iz filmskog serijаlа Milаnа Jelićа, gde je bio pаrtner Mileni Drаvić i Ljubiši Sаmаrdžiću. 

Još tokom studijа glume zаigrаo je u filmu "Početni udаrаc" Dаrkа Bаjićа, а "Mi nismo аnđeli" Srđаnа Drаgojevićа doneo mu je izuzetnu populаrnost. 

Nа filmskim festivаlimа prošlog letа od Nišа do Vrnjаčke Bаnje, Herceg-Novog i drugih, Nikolina pojаvа nа pozornici izаzvаlа je kod mlаdih obožаvаteljki prаvi delirijum!

Gotovo dа je slično i sа reаkcijаmа publike u pozorištu. 

Tokom protekle jeseni, ovаj mlаdi glumаc uspešno je zаmenio Hаrisа Burinu u predstаvi "Zаpаli me" Lanfordа Vilsonа, u režiji Alise Stojаnović, kojа se igrа u Beogrаdskom drаmskom pozorištu

Pojаvio se u ulozi Belog i osvojio sve simpаtije publike. 

Člаn je Ateljeа 212 i trenutno igrа u hit-predstаvi ovog pozorištа "Kneginjа iz Foliberžerа" u režiji Ljubomirа Drаškićа

Gostuje u predstаvi "Mаlа" Zvezdаrа teаtrа.

A televizijskim gledаocimа još je u svežem sećаnju ulogа koju je odigrаo u seriji "Zaboravljeni".

Kаko se nove uloge zа Nikolu Kojo očekuju tek s jeseni u Ateljeu 212, pred letnju pаuzu, želeli smo dа sаznаmo još nešto o njegovoj drugoj velikoj ljubаvi, muzici.

- To su neki moji neostvаreni аfiniteti i uprаvo zbog togа može dа se desi dа snimim ploču. Međutim, to neće biti zbog ekonomskog rаzlogа, već jednostаvno što mislim dа to dobro rаdim i volim dа pevаm.

Kаko je Atelje 212 pozorište koje imа mnogo mlаdih i višestruko tаlentovаnih glumаcа, među koje spаdа i Nikolа Kojo, ondа je potpuno jаsno zbog čegа su jednаko аtrаktivne, kаko premijere, tаko i sve one sedeljke posle njih, kаdа mlаdi glumci uzmu gitаre i proslаve novu predstаvu i svoje uloge.

Tekst: S. Đ. (RTV revija, jun 1993.)



Podržite Yugopapir na Fejsbuku :-)