Marina Perazić '85: Zlatni tiraž ploče "Ja sam lažljiva" - dokaz da Denis & Denis nisu jednohitno čudo

Decembar 1985: Zloguki proroci, koji su na medijski stampedo uspjeha riječkog dua Denis & Denis lijepili etiketu jednohitnog čuda, već su odavna utihnuli, a zlatom obojena tiraža ovoljetnog mini LP-ja "Ja sam lažljiva" pobila je priče o grupi kao isključivom produktu medija.


No, istina je da su Denis & Denis prevedeni na jezik jugoslavenske publike zapravo blagoglagoljiva i sveprisutna Marina Perazić, pjevačica i menadžer dua, zahvaljujući čijem se bravuroznom vođenju medijske politike grupa i zadržala u središtu zanimanja javnosti, iako je njezin idejni vođa, skladatelj, aranžer, tekstopisac i muzičar Davor Tolja - proveo godinu dana na odsluženju vojnog roka.

Marina i Davor ponovno su na okupu, Edi Kraljić, koji je uspješno »glumio« Davora na određeno vrijeme, vratio se svojem bandu, a upravo ovih dana Marina je u Rijeci, gdje se intenzivno priprema za nastup na ovogodišnjem beogradskom festivalu MESAM.

- Nastupit ćemo osmog prosinca na rock-večeri, priča nam Marina nešto promuklim glasom, usput se žaleći da »joj je to baš sada trebalo«, a ako sve bude u redu - i na Večeri hitova. Na ovaj MESAM idemo s novom pjesmom "Oaza snova", koju je Davor napisao u vojsci.

Formulu njihova uspjeha nije teško definirati.

Ona leži, s jedne strane, u promišljenom imageu grupe, zanimljivom scenskom nastupu, u hitovima Davora Tolje, a djelomično i u tome što u jugoslavenskim vodama popularne glazbe konkurencija im ne može biti arheološki odnos većine »zabavnjaka« prema svemu onome što čini estradna zbivanja.

Jer, dok većina domaćih pjevačica još i danas pjeva nogu nemoćno zalijepljenih za podij, ornamentalnost Marininih pokreta bila je dovoljna da je - u vrijeme kada je bila i bez banda i bez Davora - pozivaju na sve strane - na televiziju, koncerte, film ili klubove.

- Oduvijek smo bili poznati po tome da ne nastupamo prečesto uživo, jer je to gotovo nemoguće bez banda, no sada će to biti drukčije. Umorila sam se već od tih nastupa uz matrice, koji te jednostavno vezuju za određene prostore gdje ne zalazi naša prava publika, objašnjava Marina, misleći na »tezge« u klubu Diamond hotela Esplanade, gdje usprkos lijepom ambijentu, uz prigodnu astronomiju cijena, sigurno nije zašao nijedan pravi poklonik Denis & Denisa.

A to novo što se priprema jest pravi pravcati prateći band: Joško Serdarević Jole, Marinko Radetić Lajbek i Elvis Stanić. Oni obećavaju da će se od sada Denisi moći ravnopravno mjeriti sa svojim kolegama i na koncertnim podijima.

Premda se stara ploča još dobro prodaje, Davor već smišlja novu. Riječ je o novom albumu za koji već postoje pjesme, no ovoga puta Denisima se ne žuri, tako da se ploča može očekivati tek potkraj veljače ili početkom ožujka, jer, kako kaže Marina, »ploča će biti tek onda kad sve bude po našem«.

Napisala: Maja Razović, snimio: Marko Čolić (Studio, 1985.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)